Доступність посилання

ТОП новини

У латвійській Єлгаві лунали пісні героїв УПА і січових стрільців


Вже стало традицією щороку навесні проводити у цьому місті Тиждень української культури
Вже стало традицією щороку навесні проводити у цьому місті Тиждень української культури
Рига – Вже стало традицією щороку навесні проводити у латвійському місті Єлгава Тиждень української культури. Цього року жителі та гості міста мали можливість ознайомитися з творчістю українських митців зі Львова та Івано-Франківська. Латвійці дивилися, як створюються картини під впливом музики, брали участь у майстер-класах із виготовлення свічок та прикрас. Також більшість жителів Єлгави чи не вперше наживо зі сцени почули пісні героїв УПА й січових стрільців.

Жителі Єлгави вже звикли до того, що у перебігу акції можна довідатися багато цікавого про різноманітну культуру українського народу.

Зокрема молодь із задоволенням відвідала майстер-клас із виготовлення декоративних свічок та браслетів зі стрічок та тасьми, який для них провели молода українська художниця Оленка Березянська та її колега Віталій Кирилів зі Львова.

На згадку «фенічки» кольору українського прапору

Учні другої Єлгавської основної школи навчилися плести браслети дружби, так звані, «фенічки». У багатьох із них на пам’ять залишаться зроблені власноруч ці прикраси кольору українського прапора.

Оленка Березянська також продемонструвала, як створюються картини під впливом музики. Виставка її робіт «Вібрація і звук» дуже сподобалася єлгавчанам.

Латвійці із задоволення слухають українські пісні

У рамках Тижня української культури відбувся також концерт «Мелодії України» за участю художніх колективів з Івано-Франківська – чоловічого квартету «Коло», тріо бандуристок «Намисто» та солістки-бандуристки, професора Прикарпатського національного університету Віолети Дутчак.

«Концерт ми побудували навколо таких трьох пунктів. Шевченківські твори, які є рідними для нас, українців. Я думаю, творчість Тараса Шевченка відома багатьом у світі. Другий пункт – українська патріотична музика і тема незалежності, близька будь-якому народові, зокрема й латвійському, який також досить довго до неї йшов. У цьому блоці ми представили патріотичні пісні, пісні героїв УПА, січових стрільців. І третій блок – це вже більш розважальна, легка музика», – розповіла Віолета Дутчак.

Переповнений зал Будинку культури Єлгави, де відбувся концерт, засвідчив, що мелодії України із задоволенням слухали не лише місцеві українці, але й представники інших національностей міста.

«Українська мова – дуже милозвучна. Будь-яка пісня, що лунає українською мовою, особливо у виконанні таких професіоналів, звучить дуже гарно, наповнює серце радістю, захоплює», – поділився після концерту враженням заступник мера Єлгавської думи Віліс Левчонок.

Єлгаву запросили на святкування 350-річчя Івано-Франківська

Єлгава – місто-побратим Івано-Франківська. Начальник управління культури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Мирослав Петрик повідомив Радіо Свобода, що на урочистості з нагоди 350-річчя Івано-Франківська запрошені й творчі колективи з цього латвійського міста.

«5-7 травня ми відзначатимемо 350-річчя Івано-Франківська. Запрошені творчі колективи з міст-побратимів, зокрема і з Єлгави – дитячий духовий оркестр загальноосвітньої школи №4», – зазначив Мирослав Петрик.

Ініціатором проведення Тижня української культури в Єлгаві виступив місцевий Центр української культури «Джерело» у співпраці з Управлінням громадської інтеграції Єлгавської думи.

Митці з України довідалися про існування такого центру в Латвії і звертаються за допомогою до єлгавських українців організувати виставки у Латвії.

Зокрема, нещодавно «Джерело» допомогло організувати у Ризі та інших містах Латвії виставку «Елегія батику» молодої української художниці Любави Тарадай.

Центру української культури «Джерело» випала честь першими зробити стібки на 5-метровому «Рушнику українців Латвії». У перебігу заключного заходу Тижня української культури в Єлгаві рушник був переданий в Єкабпілс, де його урочисто вишиватимуть українці з товариства «Явір».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG