Доступність посилання

ТОП новини

На зміну капіталістам прийдуть нетократи? (огляд преси)


Київ – Депутати виключили із основного закону про гарантування вкладів точну суму компенсації. Скільки саме грошей повернуть клієнтам збанкрутілих банків, відтепер визначатиме Фонд гарантування вкладів. Одні експерти стверджують, що далеко не всім вдасться отримати свої вклади. Інші ж вважають, що з появою нового закону гроші повертатимуть значно швидше. Докладніше з коментарями фахівців знайомлять «Ізвєстія в Україні».

Інтернет вийшов за межі керування людиною і став новою реальністю – віртуальною, яка вимагає знання правил поведінки та основ безпеки. Газета «День» констатує, що дедалі частіше стало вживатися слово «нетократія» – влада мережі (інтернету). Не виключено, що на зміну капіталізму в найближчому майбутньому прийде нова влада – нетократів, коли основними будуть не гроші, а інформація та соціальний капітал. Є навіть гіпотеза, що нетократи стануть новою соціально-політичною елітою. Решта – споживачі, якими легко маніпулювати, обслуговуватимуть їхні запити. Докладніше про це «День» розповідає у рубриці «Дослідження».

Українським історикам дедалі складніше працювати з архівними документами, стверджують в «Газеті по-українськи» науковці Центру дослідження визвольного руху. Співробітники державних архівів не дозволяють копіювати папери. Інформацію приховують, а на запити не реагують. Інформацію, розкриту після 2008-го, з минулого року частково закрили. Про причини йдеться в статті «КДБ знищило більшість справ українських політв’язнів».

Нещодавнє ухвалення законопроекту, котрий змінює схему співробітництва забудовників і природних монополій, зокрема, енергопостачання, може призвести до подорожчання житла і протестів забудовників, стверджують «Економічні відомості». Докладніше йдеться в публікації «Новобудови подорожчають через монополії».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG