Доступність посилання

ТОП новини

Хто взує босих українців?


Як кияни полюють за нестандартним взуттям
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Радіо Свобода вирішило поцікавитися, чи легко взутися в Україні людям із нестандартними параметрами ніг

Київ – Після історії з американцем українського походження Ігорем Вовковинським, від якого, як ми вже розповідали, за виготовлення однієї пари взуття 62 розміру для нього попросили 15 тисяч доларів, Радіо Свобода вирішило поцікавитися, чи легко взутися в Україні людям із нестандартними параметрами ніг.

Кухар Артем Лінгер має нестандартний розмір ноги – 47, через що покупка взуття перетворюється для нього на проблему.

«У більшості крамниць практично нереально знайти взуття на мою ногу. З десяти в одній може бути. Якщо є, то воно мені не подобається. Я туфлі не зміг знайти. В мене є знайомий, взуття ремонтує. Я до нього звернувся, і він мені за кілька тижнів пошив туфлі. Спортивне взуття практично нереально знайти. Кеди я уже шукаю для себе такі, як я хочу, ще, мабуть, з січня», – розповідає Артем Лінгер.

Водночас продавці взуттєвих крамниць Києва, які відвідало Радіо Свобода, запевняють, що асортимент взуття нестандартних розмірів класичного стилю, на відміну від спортивного, набагато обмеженіший. Найменший жіночий розмір, який тут можуть запропонувати, – 35, чоловічий – 40. Жінкам із розміром ноги більшим за 40, а чоловікам – за 46 взуття підібрати складно.

При цьому продавці говорять про підвищений попит на нестандартні моделі взуття – люди з подібними розмірами ніг звертаються до крамниць щонайменше 1-2 рази на тиждень. За потреби для них можуть спробувати підібрати модель серед наявних в асортименті, говорять продавці. Втім замовити взуття нестандартних параметрів через мережу крамниць не вдасться – більшість із них має встановлену шкалу розмірів.

Продавець-консультант Ольга зазначає, що їхній взуттєвий магазин на Хрещатику – один із небагатьох, котрий пропонує клієнтам продукцію нестандартних параметрів.

«Таких клієнтів у нас 25-30%. Виробники не можуть забезпечити нас саме тими різновидами моделей, які хочуть наші покупці. Ці торгові марки представлені в не дуже широкій гамі, втім у наявності постійно є принаймні 10-15 моделей. Для жінок ми постійно пропонуємо розміри від 33 до 43, для чоловіків – від 36 до 50», – говорить працівниця взуттєвого магазину.

Взуттю нестандартних розмірів заважають великі гроші
Володимир Лисак
Володимир Лисак

Більшість взуттєвих підприємств спеціалізується на масовому виробництві взуття, адже виготовлення моделей нестандартних розмірів є більш складним процесом і потребує спеціалістів, яких наразі не вистачає. Про це говорить Володимир Лисак – директор підприємства з виготовлення і ремонту взуття. Водночас, зазначає він, на заваді стають надто високі податки для виробників, а також вартість індивідуального пошиву взуття, яка часто лякає клієнтів.

«Вартість замовлення, як мінімум, від 1500 гривень до 2000. Звичайне взуття на 25 відсотків дешевше – 1200 гривень. Ми виконуємо ці замовлення, але їх дуже мало, оскільки умови нашої роботи дуже тяжкі. Бажання у людей є. Послугу треба розвивати. Хотілося, щоб влада попрацювала з нами, і ми готові організувати серйозне підприємство, яке би могло обслуговувати всю республіку», – наголошує Володимир Лисак.

Відсутність стабільного попиту рентабельних обсягів від торговельних організацій – основна причина незначної кількості взуття нестандартних розмірів на полицях крамниць. Про це говорить президент Ліги виробників взуття, шкіргалантереї, хутряних виробів і товарів зі шкіри Олександр Бородиня. Наразі переважна більшість такого товару – іноземного походження, зазначає експерт. Наявність постійних замовлень на подібне взуття дозволила б, на його думку, створити всеукраїнську мережу спеціалізованих взуттєвих крамниць, а фабрикам – спеціалізуватися на виробництві нестандартного взуття.

«Вигідніше і доцільніше підприємствам спеціалізуватися на нестандартних розмірах, тому що виробництво взуття дуже залежить від оснащення, яке може коштувати кілька тисяч доларів За законом розподілу розмірів, 46-47 або 38 розмір чоловічий – це менше 1 пари на 100 осіб. І якщо відлити тільки 10 пар колодок, то нестандартне взуття може вдвічі і втричі дорожче коштувати», – зауважує Олександр Бородиня.

Українські виробники взуття можуть скласти конкуренцію світовим брендам

Наразі, за словами експертів, найбільше незручностей при виборі взуття зазнають чоловіки з 38-39 та 48-50 розмірами ніг, а також жінки, котрі потребують взуття 33 чи 42 розмірів. Окрім того в Україні живе найвища на сьогодні людина планети – Леонід Стадник, який, як і Ігор Вовковинський, має 62 розмір ноги і змушений замовляти взуття індивідуально.

На взуттєвому підприємстві Радіо Свобода запевнили – вартість черевиків для таких клієнтів була б уп’ятеро дешевше за 15 тисяч доларів – ціну, пропоновану компанією Reebok за виготовлення однієї пари взуття 62 розміру. Можливо, для Ігоря Вовоковинського є добрий привід приїхати на батьківщину?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG