Доступність посилання

ТОП новини

Сараєво: Двадцять років після початку війни


Боснійський солдат і мирні жителі Сараєва потрапили під обстріл сербського снайпера, квітень 1992 року
Боснійський солдат і мирні жителі Сараєва потрапили під обстріл сербського снайпера, квітень 1992 року

Прага – Сьогодні минає 20 років від початку воєнної облоги Сараєва, що стало початком кровопролитної війни. 44 місяці столиця Боснії і Герцеговини, тодішньої республіки Югославії, блокувалася боснійськими сербськими військами. Вся Боснія було розорена війною, а особлива сторінка – облога її столиці, разом із різаниною на Сараєвському ринку, яка стала одним із найбільших жахів війни в Боснії.


І сьогодні дивно, що в сучасній, демократичній Європі майже чотири роки (1992-1996) йшла війна і воєнна блокада Сараєва боснійськими сербами. 44 місяці блокади і майже 12 тисяч загиблих. Це тривало на один рік більше, аніж страшна блокада Ленінграда у Другій світовій війні і світ довго нічого не міг зробити, щоб зупинити це, хоча війська ООН були поряд.

Сорокатрирічна Стана Шішіч розповіла Радіо Свобода, що в ті страшні дні на вулиці Сараєва втратила свою однорічну доньку Ірину, яку поцілив снайпер.

«Через чотири дні після її першого дня народження ми вийшли на вулицю пройтися, – каже вона. – Це був чудовий день і ми могли виходити, коли не було ніякої стрілянини. Але куля снайпера досягнула її того дня. Ми бігли до лікарні, доньці зробили негайну операцію. Багато лікарів боролися за її життя. Але її тіло було дуже маленьке і тендітне. Вона померла на руках Шаміра (батька)».

Ірина була однією з сотень дітей в Сараєві, які були вбиті під час цієї 44-місячної блокади міста. Й у день 20-річчя початку трагедії в столиці Боснії, як каже організатор щорічних меморіалів пам’яті жертв Гаріс Пашовіч, поряд із вічним вогнем у Сараєві будуть стояти 11541 червоний стілець. Це символи офіційно загиблих у тій блокаді людей – босняків, сербів, хорватів.

«Це було пряме вбивство. Вони були вбиті тому, що любили своє місто, вони вірили в нього і його цінності, які це місто тримають», – зазначає Гаріс Пашовіч.
Облога Сараєва – обстріл міста
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рубці війни в Сараєві ще очевидні

У столиці Боснії й досі є чимало будинків зі слідами пошкоджень від сотень куль і снарядів, вони стоять поки-що поряд із новими хмаросягами, торговими центрами, мечетями. Ще багато слідів тієї трагедії не ліквідовані, бо, не зважаючи на невдоволення жителів Сараєва, система влади в Боснії і Герцеговині з її рівноправним етнічним та регіональним представництвом залишається неефективною.

16 місяців Боснія і Герцеговина була без уряду через суперечності між різними етнічними сторонами. Лише цього тижня президентство (триумвірат) скликало конференцію для обговорення наслідків вступу сусідньої Хорватії до ЄС.

Заклики до порозуміння між сербами, боснійцями залишаються більше закликами, зауважує 72-річний Ешад Поздер, один зі свідків жахливого бомбардування центрального ринку Сараєва у серпні 1995 року. Десятки мертвих тіл посеред капусти, згадує він. Сьогодні ринок цвіте і буяє морем квітів, овочів, фруктів. Лише червона стіна за ринком свідчить про трагедію.

Але жителі Сараєва живуть зі сподіваннями у краще майбутнє. Та ж Стана Шішіч виховує двох доньок, 12 і 16 років. Вона католичка, її чоловік мусульманин. «Ми святкуємо всі свята у нашому домі – католицький Великдень, православний також, Рамадан, Різдво», – сміється Стана і додає: «Для нас це нормально». Хоча й свою першу доньку, Ірину, Стана й сьогодні бачить поряд із собою, як живу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG