Доступність посилання

ТОП новини

Український флот відзначає 20-річчя свого відродження тихо і трохи принизливо


Сімферополь – П’ятого квітня 1992 року Президент України Леонід Кравчук підписав Указ №209 «Про невідкладні заходи по будівництву Збройних Сил». Згідно з цим документом розпочалося створення Військово-морських Сил України. Через два дні, 7 квітня, глава держави призначив контр-адмірала Бориса Кожина першим командувачем відродженого українського флоту, а в Севастополі почала роботу Організаційна група ВМС України, яка складалася лише з 50 офіцерів і мічманів.

Чи вдалося за 20 років створити сучасний боєздатний український флот? – це питання я ставив багатьом діючим і відставним офіцерам та військовим експертам, і всі вони давали неоднозначну відповідь. З одного боку, майже на «порожньому» місці вдалося створити військову структуру цілого виду військ.
На сьогодні рівень ВМС України – нижче допустимого. Ефективно виконувати свої завдання флот повністю не може
Сергій Кулик

«Структура відпрацьована, повністю наповнена кадровим складом, досвідченим і підготовленим. Що ж стосується військової техніки і кораблів, то, звичайно, на сьогодні рівень ВМС України – нижче допустимого. Зараз ефективно виконувати свої завдання, враховуючи стан техніки, флот повністю не може», – зазначив директор севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик.

Він звертає увагу на фактичну відсутність підводних сил флоту, а серед надводних – переважання кораблів і суден, які вже вичерпали всі часові ресурси.

Корвет
Корвет
За даними «Номоса», зараз ВМС України мають на озброєнні лише одного фрегата і 4 корвета, загалом – 20 бойових кораблів (із яких лише половина «на ходу», решта – на ремонті або «у відстої») і ще близько 40 спеціальних та допоміжних плавзасобів, проте, більшість із них вимагає негайного ремонту. Найновіший із кораблів – корвет «Тернопіль» – був спущений на воду 10 років тому, а перший новий корабель в рамках суднобудівної програми «Корвет» лише торік заклали в Миколаєві, але зараз будівництво призупинене – брак коштів.

Разом з тим, експерти, в тому числі закордонні, загалом високо оцінюють рівень підготовки особового складу українського флоту, вважаючи це результатом активної участі українського флоту у програмах військової співпраці з НАТО і США.
Адмірал Ігор Тенюх
Адмірал Ігор Тенюх

Головні проблеми – фінансові і політичні

Військові насамперед нарікають на брак уваги з боку Президента та уряду, причому, як і нинішніх, так і попередніх. Втім зараз флотові найважче, зважаючи на економічну кризу і загальнополітичну ситуацію в країні, каже колишній командувач ВМС України адмірал Ігор Тенюх.

За його словами, головні нинішні проблеми ВМС України пов’язані зі ставленням держави і нинішнього її керівництва до флоту та моряків.
Проблеми з фінансуванням поточної діяльності флоту, його модернізації, будівництва нових кораблів, зниження рівня співпраці із флотами країн-партнерів, зокрема, членів Північноатлантичного альянсу
адмірал Ігор Тенюх

«Із цього витікають проблеми з фінансуванням поточної діяльності флоту, його модернізації, будівництва нових кораблів, зниження рівня співпраці із флотами країн-партнерів, зокрема, членів Північноатлантичного альянсу. А ще – проблеми із забезпеченням високого морально-бойового духу. Він залежить і від фінансової оцінки служби моряків, яка у рази нижча, аніж у російських колег-сусідів, і від військово-патріотичного виховання особового складу на прикладах саме вітчизняної, а не чужої історії, і, звичайно, від використання на службі української мови, що у світлі ситуації в країні, зараз знизилося», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода адмірал Ігор Тенюх.
Морська піхота
Морська піхота

Водночас, один із офіцерів штабу українського флоту розповів, що нинішнє святкування 20-ліття створення ВМС України проводиться переважно силами відставників і громадських організацій.

До ювілею командувач не отримав привітань ні від Президента, ні від уряду і парламенту, ні, навіть, від Севастопольської міської держадміністрації. На урочисті збори, які пройдуть у штабі флоту в суботу, не планується приїзд жодного з представників центральної влади, не очікують навіть нікого із заступників міністра оборони. Не буде ні державних нагород, ні відзнак міністра.

Мирослав Мамчак, капітан 1 рангу запасу і колишній член Орггрупи ВМС України, каже, що попри це військові моряки «відчувають любов і підтримку простих українців з усіх регіонів держави» і сподіваються на «швидке завершення економічної кризи і зміну політичної ситуації в країні».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG