Доступність посилання

ТОП новини

Одеський мер не поспішає показувати свої статки


Одесити протестують проти мажорів під вікнами губернатора, котрий два місяці тому оголосив війну мажорам
Одесити протестують проти мажорів під вікнами губернатора, котрий два місяці тому оголосив війну мажорам
Одеса – Голова Одеської міськради Олексій Костусєв відмовився оприлюднити свою декларацію про доходи за 2011 рік. Але казати, що статки одеського градоначальника так і не будуть розсекречені, напевне, було б передчасно.

Намір не надавати широкому загалу доступ до інформації про свої прибутки Олексій Костусєв пояснив тим, що цей документ містить відомості про його сім’ю та інші особисті дані. Втім, провідний одеський політолог, ректор Одеського національного університету Ігор Коваль в коментарі для Радіо Свобода зауважив, що кожен політик має бути готовим заздалегідь до таких незручностей.
Людина, котра стає публічною, займається політичною діяльністю має бути готовою до того, що у громадськості можуть бути додаткові питання до неї
Ігор Коваль

«Людина, котра стає публічною, і, перш за все, займається політичною діяльністю, вона має бути значно більш відкритою, і бути готовою до того, що у громадськості можуть бути додаткові питання до неї, у порівнянні з пересічними громадянами, – зазначає політолог. – Адже люди довіряють їй значною мірою свою долю. Тому багато сторін його особистого життя, в тому числі його заробітки, його витрати мають бути річчю публічною і досить прозорою».

Я свої оприлюднив – моя декларація на сайті висить – можете зайти подивитися
Микола Пундик

Без зайвої таємничості


Більшість одеського істеблішменту не заперечує проти оприлюднення своїх прибутків.

«Закон вимагає оприлюднення декларації про прибутки», – сказав у коментарі для Радіо Свобода голова одеської обласної ради Микола Пундик, – «Я свої оприлюднив – моя декларація на сайті висить – можете зайти подивитися. Та й для мера це не становить ніякої проблеми, і, я думаю, що мер також оприлюднить свої прибутки»

Минулого року українські ЗМІ повідомляли то про дворазове підвищення зарплатні одеського мера, то про бюджетну допомогу в обсязі понад 1 мільйон гривень.

Про що не пишуть у деклараціях


Згодом, в українських умовах, де, за даними різних експертів, від 30 до 50 відсотків економіки перебуває в тіні, офіційні декларації можновладців можуть мати мало спільного з їхніми реальними прибутками. Але це не привід для того, аби нехтувати такими документами, вважає політолог Ігор Коваль.

Тіньова економіка, зрештою, породила у нас значною мірою і тіньову політику
Ігор Коваль
«Тіньова економіка, зрештою, породила у нас значною мірою і тіньову політику, – каже він. – І я вважаю, що більш жорсткі заходи, пов’язані, зокрема, із «Законом про протидію корупції», вони не принесуть миттєвих результатів, але це крок у вірному напрямку. Ми маємо привчати і рядову публіку, і, особливо, політичну еліту до того, що це – загальноприйняті норми і їх треба виконувати».

У прес-службі одеської мерії Радіо Свобода повідомили, що офіційної відмови публікувати декларацію про прибутки Олексій Костусєв не давав, оскільки наразі ще не було жодного офіційного запиту з цього приводу. Чи варто це розцінювати як готовність мера надати декларацію у відповідь на перший же запит, сказати важко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG