Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ нагадує про найбільш дискриміновану меншину Європи


Європейські правозахисники б’ють на сполох – ситуація європейських ромів не покращується
Європейські правозахисники б’ють на сполох – ситуація європейських ромів не покращується
Варшава – Європейські правозахисники бють на сполох – ситуація європейських ромів не покращується. З нагоди всесвітнього Дня ромів, який відзначають 8 квітня, Організація з безпеки і співробітництва у Європі звернулася до урядів держав, де є великі ромські спільноти, зі спеціальним закликом. Варшавське бюро ОБСЄ називає умови, в яких живуть європейські роми, жахливими й закликає країни Євросоюзу радикально переглянути своє ставлення до ромської меншини.

У Європі мешкає від 8 до 12 мільйонів ромів, сінті та інших груп, яких прийнято називати циганами. Це найбільша етнічна меншина на європейському континенті. Утім, незважаючи на такі вражаючі кількісні показники, саме цигани найчастіше стають жертвами дискримінації на європейському житловому ринку, а також на ринку праці. Ситуацією європейських циганів уже кілька років займається Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, що діє у Варшаві.

Роми та споріднені з ними сінті, твердять варшавські правозахисники, це такі ж громадяни ЄС, як і всі інші. Тож і ставитися до них слід відповідно, наголошують експерти.

Багато дискусій, мало діла?

Томас Райнер із варшавського бюро ОБСЄ каже, що його організація реалізовує низку проектів, спрямованих на покращення ситуації ромів і сінті. «Ми реалізовуємо різні проекти, – розповідає Райнер. – Ми забезпечуємо експертною допомогою та консультаціями уряди та громадськість з метою впровадження цих планів у життя. Крім цього, ми реагуємо на кризові ситуації, відвідуємо місця конфліктів, даємо рекомендації, підтримуємо організації ромів. Ми чимало робимо у цих напрямках».

Утім, визнає Райнер, великі зусилля правозахисників поки що не принесли відчутних результатів. Здебільшого цигани погано інтегровані в ті суспільства, серед яких живуть. Сьогодні, каже він, фактично в усіх країнах ЄС про ромів багато дискутують, та далеко не всюди роблять щось конкретне для покращення їхньої ситуації.
Ми закликаємо покращити житлові умови ромів, звернути увагу на жахливі умови їхнього проживання
Томас Райнер

Особливе занепокоєння правозахисників, зазначає Райнер, викликають житлові умови, в яких проживають європейські цигани. Саме тому цього року ОБСЄ звернулася до урядів та суспільств із відповідним закликом. «У цьому зверненні ми закликаємо владу покращити житлові умови ромів, звернути увагу на жахливі умови їхнього проживання. За даними ОБСЄ, не вдалося досягти суттєвих результатів у цій сфері», сказав Райнер.

Як наголосив експерт, успіхи ОБСЄ у сфері правового і соціального захисту ромів поки що обмежені, та добре, що в ЄС принаймні зауважили проблему цієї меншини. Інтеграція ромів – це дуже тривалий і складний процес, говорить він. Його результати можуть бути відчутні щойно через декілька десятиліть. Тим часом країни ЄС повинні зосередити свою увагу на двох завданнях – на освіті та працевлаштуваннні циганів. Інакше ця меншина ще довго залишатиметься об’єктом дискримінації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG