Доступність посилання

ТОП новини

Податкова намагається знищити україномовний кінодубляж?


Представники студії кінодубляжу «Ле Доен» стверджують, що студія зазнала нападу з боку податкової міліції
Представники студії кінодубляжу «Ле Доен» стверджують, що студія зазнала нападу з боку податкової міліції
Київ – Представники студії кінодубляжу «Ле Доен» (Le Doyen Studio) стверджують, що 5 квітня студія зазнала нападу з боку податкової міліції.
У першої та єдиної в Україні студії запису, обробки та зведення звуку у форматі Dolby Digital вилучено обладнання для дубляжу та озвучення аудіовізуальних творів українською мовою. Тепер окрім загрози зриву прокату в Україні всесвітньо відомих фільмів, фірма може не виконати зобов’язання перед іноземними партнерами та стати банкрутом.

Понад 10 мільйонів гривень стали причиною перевірки податковою міліцією студії кінодубляжу «Ле Доен». Таким є податок на додану вартість щодо ввезення фільмокопій на територію України. Його заборгувала кінодистрибюторська компанія B&H, якій належить ця студія.

За словами власника B&H Богдана Батруха, обшуку податкової також зазнала рекламна агенція та компанія «Кіноекспрес», де знаходяться копії озвучених студією «Ле Доен» фільмів. У коментарі Радіо Свобода він наголосив, що такі дії – незаконні.

«Це є питання, пов’язане з B&H. До чого тут інші компанії? Мотивом було зупинення дубляжу фільмів. Прийшла податкова міліція без юридичних причин і почала ламати обладнання, забирати диски – записані і незаписані. Акторів тримали 3 години в одному приміщенні. Основна причина, що компанія «Ле Доен» працює з B&H» – наголошує кінодистриб’ютор.

Нині студія кінодубляжу функціонувати не може, а заплановані прем’єри всесвітньо відомих фільмів опинилися під загрозою зриву, зазначає Богдан Батрух. Окрім того, в майбутньому B&H може стати банкрутом – у разі закриття її банківських рахунків податковою, зауважує він.

Кримінальна справа є, документів немає

За словами Ігоря Голованя, керуючого партнера адвокатської фірми, котра захищає інтереси постраждалої сторони, проти B&H уже порушили дві кримінальні справи. Втім, про жодну з них представники фірми отримати детальну інформацію не можуть.

«Виноситься постанова про порушення кримінальної справи і ця постанова нікому не показується. Постанову про проведення обшуку працівники компанії змушені були переписувати від руки. Від такого роду дій правових наслідків не буває, але є дезорганізація роботи компанії і тиск на неї», – зауважує адвокат.

На думку Ігоря Голованя, подібні випадки – наслідки безкарності організаторів обшуків. Тому, зазначає він, за поданням B&H, проти представників податкової міліції порушена кримінальна справа за фактом зловживанням службовим становищем.

Україномовному кінодубляжу перешкоджає влада?

Представник прес-служби Державної податкової служби Андрій Соколов наразі відмовився назвати Радіо Свобода причини обшуку студії «Ле Доен», зазначаючи, що нападу не було, і працівники міліції діяли законно.
Був обшук у рамках кримінальної справи за постановою прокуратури
Андрій Соколов

«Був обшук у рамках кримінальної справи за постановою прокуратури. Техніка і документи, які впливають на дубляж, вилученими не були. Можливо, в майбутньому ми поширюватимемо відео з приводу цієї ситуації», – сказав Андрій Соколов.

Водночас представники руху добровольців «Простір свободи» заявляють, що податковий рейд має на меті знищення україномовного кінодубляжу. На цьому наголосив активіст руху Тарас Шамайда.
Весь персонал, який займався дубляжем, залишиться без роботи. Ця індустрія буде руйнуватися
Тарас Шамайда

«Є дві ланки. Постанова Кабінету Міністрів, яка дозволяє напряму ввозити фільми, дубльовані в Росії. І тепер ці фізичні дії, які паралізують найбільшу в Україні студію. Весь персонал, який займався дубляжем, залишиться без роботи. Ця індустрія буде руйнуватися», – наголошує громадський активіст.

Студія кінодубляжу «Ле Доен» – дочірнє підприємство кінопрокатної компанії B&H. Вона є однією з одинадцяти звукових студій у світі, яка записує, обробляє та зводить звук у форматі Dolby Digital. Також «Ле Доен» є прямим дистриб’ютором фільмів таких всесвітньо відомих студій, як: Walt Disney Pictures, Unites International Pictures та Sony Pictures Entertainment.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG