Доступність посилання

ТОП новини

Діоксин у німецьких яйцях


Особливо приголомшливим для споживачів стало те, що вміст отруєних речовин знайшли саме у біояйцях
Особливо приголомшливим для споживачів стало те, що вміст отруєних речовин знайшли саме у біояйцях
Берлін – Напередодні Великодня у Німеччині спалахнув яєчний скандал. Чергове отруєння яєць діоксином було виявлено на трьох пташиних фермах.

Про факт отруєння яєць діоксином одразу на двох птахофермах німецького міста Дуйсбург стало відомо ще наприкінці березня, проте місто одразу не заборонило продукцію цих ферм і продаж здійснювався упродовж наступних двох тижнів.

Після того, як вміст небезпечних речовин, подібних до діоксину, знайшли у яйцях, що постачає біоферма міста Оствестфален-Ліппе, Міністерство з захисту прав споживачів землі Північний Рейн-Вестфалія заборонило діяльність усіх трьох підприємств.

Особливо приголомшливим для споживачів стало те, що вміст отруєних речовин знайшли саме у біояйцях. За попередньою інформацією, ферми міста Дусбург та ферма з Оствестфален-Ліппе не мають між собою жодного зв’язку. Яким чином вміст отруєних речовин потрапив до яєць, встановлює слідство.
Щодо курей із біоферм, то вони вільно бігають по подвір’ю, клюють усе, що там є, так вони ймовірніше і могли отруїтись діоксином
Франк Зайдліц

За словами прес-секретаря Міністерства з захисту прав споживачів землі Північний Рейн-Вестфалія Франка Зайдліца є припущення, що отруйні речовини потрапили не через корм, а через якесь активне джерело зараження на самих фермах.

«Ми досліджуємо ґрунт на подвір’ї, воду та речовини, що потрапляють до тих місць, де кури несуть яйця. Щодо курей із біоферм, то вони вільно бігають по подвір’ю, клюють усе, що там є, так вони ймовірніше і могли отруїтись діоксином», – прокоментував представник міністерства.

Увага – накопичення

За словами експертів, зафіксований у яйцях вміст діоксину та подібних до нього речовин, не зашкодить здоров’ю. Проте поліхлоровані біфеніли, що тривалий час використовували у промисловості, мають здатність до накопичення у жирових тканинах та спричинятися до порушення імунної системи, тяжких захворювань шкіри, дихальних шляхів, різних ракових захворювань.

Наразі не відомо, скільки отруєних яєць було продано. За словами представника міністерства є число – 7 тисяч яєць, що їх біоферма відправила на підприємство, яке займається їх пакуванням.

«Може бути, що ця ферма здійснювала продаж яєць й іншими шляхами, тобто продавала їх напряму з ферми, та нам про це не відомо, – каже він. – Вона має надати нам детальну інформацію. Кінцева дата реалізації партії із 7 тисяч яєць – 8 квітня. До тих пір ці яйця можуть бути у холодильниках та в магазинах, проте скільки з них вже спожили, не відомо».

Щоб застерегти людей від придбання та споживання отруєних яєць, міністерство оприлюднило кодові знаки небезпечних поставок.

Попередній скандал через отруєння діоксином яєць та м’яса був у Німеччині наприкінці 2010 року у передріздвяний час. Того разу отруєна речовина потрапила до тварин разом із кормом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG