Доступність посилання

ТОП новини

Серби брешуть – косовський прем’єр


Прем’єр Косова Хашим Тачі
Прем’єр Косова Хашим Тачі
Прем’єр-міністр Косова Хашим Тачі щасливий, тому що позиція Сполучених Штатів та Європейського Союзу щодо його країни співпадає. Косово прямує до Європи, а Сполучені Штати і Косово об’єднані у вічній дружбі. Такими заявами засіював Вашингтон Тачі, перебуваючи тут днями. Але не все так ідеально.

Хашим Тачі щасливий, що його країна повертається до Європи. Європейський Союз щойно розпочав підготовку до можливих майбутніх переговорів про асоціацію. Він вдячний за підтримку Сполучених Штатів і готовий робити все, що треба, щоб Косово все глибше інтегрувалося в Європу. Однак Сербія не дає його країні спокою, каже прем’єр.

«Серби брешуть косовським сербам, що буде розподіл Косова. Цього ніколи не буде, ми будемо зберігати територіальну цілісність Косова, це я вам гарантую».

Косово потребує інвестицій та соціальних програм, а не старих, пережованих гасел, які до сьогодні тримають косовських сербів заручниками, сказав Тачі. Пора Сербії вести себе цивілізовано щодо Косова, зауважив прем’єр.

Проблеми, що спалахнули на півночі Косова, де проживають етнічні серби, тривають по сьогодні. Серби не хочуть визнавати незалежність Косова, як цього не хоче робити й офіційний Белград. Сусідня Сербія вважає Косово своєю територією і планує провести місцеві вибори на півночі Косова водночас із місцевими і парламентськими виборами в самій Сербії, що відбудуться 6 травня.

Місія ООН у Косові вважає, що ці плани порушують резолюцію Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй щодо Косова і є незаконними.

Тачі закликає Брюссель підштовхнути 5 країн-членів ЄС

Тачі вважає Косово прикладом успішного міжнародного втручання. Виступаючи в одному з найвпливовіших інститутів Вашингтона, він кілька разів висловив вдячність за американську та європейську підтримку. Але й цієї підтримки могло бути більше.

Відповідаючи на запитання про визнання Косова усіма країнами-членами ЄС, Тачі сказав: «Брюссель повинен робити більше, щоб підштовхнути тих 5 країн-членів ЄС, які ще не визнали Косова, зробити це. Ці країни в минулому підтримували план врегулювання Косова».

На сьогоднішній день вже 91 країна визнали незалежність Косова. 5 країн-членів ЄС, які цього не зробили, – це Греція, Іспанія, Кіпр, Румунія, та Словаччина.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG