Доступність посилання

ТОП новини

Свій до свого по своє, або чеське – найкраще


Прага – Чехи надають перевагу своїм банкам, страховим компаніям і власним виробам, найбільше шанують професію пожежника і вірять у рятівну силу подружнього життя. Про це свідчать дані останнього опитування, що його провів добре відомий у Європі місячник Readers DigestVýběr. Як і в попередні роки, цього року чехи підтвердили, що найбільше довіряють каналам громадського радіо і телебачення, а з усіх європейських курортів вибирають власні.

Понад 60 тисяч чехів взяло цього року участь в опитуванні, яке стосувалось найголовніших сторін щоденного життя і побуту: довір’я до влади, правової системи, подружнього життя, а також до засобів масової інформації, ставлення до професій чи товарів щоденного вжитку.

Найбільшою довірою чехів, як з’ясувалось, користується інститут подружнього життя, якому довіряє 96 відсотків громадян, найменше вірять чехи своїй владі й правовій системі в країні. Найбільшою пошаною чехів, і то незмінно вже кілька років поспіль, користуються пожежники, другу сходинку посіли пілоти, третім місцем пишаються лікарі й медичні сестри – повага до цих професій у суспільстві найбільша.

Громадське телебачення – найавторитетніше

Якщо хочете отримати об’єктивну, виважену і найдокладнішу інформацію, слухайте і дивіться канали громадського теле- і радіомовлення, вважають чехи. У них громадське мовлення однозначно виграє в морі приватних комерційних каналів.

Найбільшим довір’ям чехів користується рідний банк «Česká spořitelna» і чеська страхова компанія «Česká pojišt’ovna», найкращий автомобіль – чеська «Škoda», найкраще подорожувати з рідним туристичним бюро «Čedok». Зрештою, для повноцінного і корисного у всіх відношеннях відпочинку і лікування найкраще вибрати рідний курорт. Чехи на перше місце поставили свої Лугачовіце – курортне містечко на південному cході Чехії з багатими лікувальними водними джерелами і прекрасною сецесійною архітектурою Душана Юрковіча.

А чому переважає чеський бренд? Тому що чехи насамперед вибирають своє, вважає аналітик Reader’s Digest – Výběr Люція Српова.

«Чехи на загал народ консервативний, а тому, на мою думку, в них перемагають марки чеські, ті, які вже знайомі й мають добру репутацію. Вони воліють ті бренди, з якими вже здобули певний досвід. Наприклад, марка чеських малих кухонних приладів «Eta», якій вже понад 100 років», – зазначає Люція Српова.

Глобальні переможці довір’я – «Nokia», «Canon» і «Nivea»

Через те і вибирають чехи в крамницях, у безкрайньому морі товарів і продуктів звідусіль, свою мінеральну воду «Mattoni» і молочні вироби «Kunín» – від своїх корівок.

Цьогорічне опитування проводилось в країнах Європейського Союзу і Росії, опитуванням було охоплено понад 120 тисяч брендів і марок. Глобальними переможцями стосовно довір’я європейців стали мобільні телефони фінської марки «Nokia», японські фотоапарати «Canon» і німецька косметика «Nivea».

Популярний у Європі часопис Reader’s Digest – Výběr проводить вивчення громадської думки європейців від 2001 року. Цього року вперше опитування стосувалось марок кави і холодильників. У чехів найбільшим довір’ям користується кава німецької марки «Jacobs» і шведський холодильник «Electrolux».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG