Доступність посилання

ТОП новини

Південну Осетію очолить колишній голова КДБ


Прага – Колишнього шефа КДБ Південної Осетії Леоніда Тібілова назвали переможцем президентських перегонів у цій республіці, яка свого часу проголосила незалежність від Грузії. Місцева центральна виборча комісія повідомила про переможця у понеділок за підсумками обробки бюлетенів зі всіх виборчих дільниць Південної Осетії. Суперником Тібілова був уповноважений з прав людини Давид Санакоєв, який вже встиг привітати свого конкурента з перемогою.

Виборча комісія в Цхінвалі заявила в понеділок, що, за підрахунками всіх оброблених на дільницях Південної Осетії бюлетенів, Леонід Тібілов переміг із результатом у понад 54 відсотки голосів.

Конкурент Тібілова Давид Санакоєв набрав у підсумку неповних 43 відсотки голосів.

Голосування відбулося в неділю, 8 квітня, після того, як Верховний суд Південної Осетії визнав листопадові 2011 року вибори президента, на яких набрала найбільше голосів лідер опозиції Алла Джіоєва, не дійсними у зв’язку з виявленими порушеннями. Суд також заборонив Джіоєвій балотуватися повторно. Тоді Тібілов набрав лише 40 відсотків у першому турі.

Південна Осетія повністю залежна від Москви

Відразу ж після того, як рішенням суду від 27 листопада результати виборів президента Південної Осетії восени 2011 року були анульовані, в Цхінвалі пройшли акції протесту опозиції, яка підтримувала Аллу Джіоєву, колишнього міністра освіти й активну учасницю антикорупційної кампанії. Незважаючи на перемогу Джіоєвої над кандидатом Кремля, результати виборів були анульовані, її звинувачували у намірах нібито захопити владу в республіці, а в лютому 2012 року на штаб лідера місцевої опозиції напали озброєні бійці спецпідрозділу – Джіоєва розповідала тоді, що її били, однак точних деталей вона не пригадує, оскільки втратила свідомість і отямилась уже в лікарні.

Південна Осетія повністю залежна від фінансової та військової допомоги з Москви. В Кремлі вже висловили невдоволення останніми фінансовими витратами влади в Цхінвалі. Й сам Леонід Тібілов, нинішній переможець виборів, визнав, що чимало коштів бюджету республіки були незаконно привласнені. Він обіцяє дати бій корупції.

Одні виборці в Цхінвалі раді самому факту, що вибори нарешті завершилися, а дехто, як і місцева жителька Манана Дадаєва, сподіваються, що стане краще. «Ми маємо надію на покращення нашого життя, – каже вона. – Ми вже так стомилися від бруду, відсутності води. Сподіваємося на краще».

Грузія вже заявила, що вибори президента в Південній Осетії, яку вона вважає своєю територією, були незаконними.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG