Доступність посилання

ТОП новини

У Криму закривають україномовні школи і класи


Сімферополь – До Кримського півострова докотилася хвиля закриття україномовних навчальних закладів. У Севастополі місцева влад а в рамках процесу «економії та оптимізації» закриває єдину в місті україномовну школу-інтернат №7. Міська рада днями ухвалила рішення з нового учбового року припинити там навчання, а школярів, які не захочуть переходити до російськомовних шкіл, перевести до інтернату для дітей із затримкою психічного розвитку. Схожі проблеми виникли одразу у кількох школах Бахчисарайського району, а також в деяких інших регіонах автономної республіки. Разом з тим, у Бахчисараї батьки і представники громадськості продовжують боротьбу за право дітей вчитися українською мовою.

Заяви батьків на навчання українською мовою
Заяви батьків на навчання українською мовою

Загальноосвітня двомовна школа №4 – єдина в Бахчисараї, де діє повноцінна українська паралель – україномовні класи з 1 по 11. Однак з наступного навчального року вона буде розірвана.

Управління освіти Бахчисарайської райдержадміністрації розпочало оптимізацію мережі навчальних закладів і в рамках цього процесу в школі було оголошено, що прийом заяв до першого українського класу не проводитиметься, а нинішні 4 та 9 класи, в яких по 18 учнів, будуть розформовані.

Керівник районного відділу освіти Михайло Сергєєв пояснив Радіо Свобода , що причина такої оптимізації – відсутність бюджетних коштів. За його словами, адміністрація вимушена йти на скорочення, а попадають під нього саме українські класи, бо вони менш укомплектовані.

За даними Михайла Сергєєва, середня кількість учнів у російськомовних класах школи №4 удвічі більша, аніж в україномовних: «Це нормально?! Хіба ми так добре живемо, що хтось має удвічі більше отримувати? В українському класі має бути 30 осіб. Буде 30 заяв – будь ласка: клас працює!», – заявив керівник Бахчисарайського районного відділу освіти Михайло Сергєєв.

На україномовну освіту в районах автономії є попит

Віра Хіхловська хоче, щоб її донька завершила навчання українською мовою
Віра Хіхловська хоче, щоб її донька завершила навчання українською мовою

Віра Хіхловська, мати 9-класниці Ганни, каже, що боротиметься за права своєї доньки.

«Моя дитина не те, що просто читає, вона думає українською. І тепер ось так зламати її, завдати їй психологічної травми ми просто не можемо», – наголошує Віра Хіхловська.

У Зейнап Абдураманової в українських класах вчаться 3 дітей
У Зейнап Абдураманової в українських класах вчаться 3 дітей
«Як я прийду додому і скажу своїй дитині, що ти не будеш вчитися в українському класі?»

Віру Хіхловську підтримує Зейнеп Абдураманова, мама 3 дітей, які навчаються в українських класах. Вона розповіла, що хоче, щоб її діти були повноцінними громадянами України, тож рішення влади для неї – подвійне розчарування.

«Як я ось зараз прийду додому і скажу своїй дитині, що ти не будеш вчитися в українському класі? Як я дитині в очі подивлюся – вона хоче вчити українську мову, хоче жити і працювати у цій країні, тут облаштовуватися, зрештою?», – запитує Зейнеп Абдураманова.

Голова громадської організації «Український дім» Андрій Щекун показує більше сотні заяв батьків з проханням забезпечити їхнім дітям можливість вчитися державною мовою. Він каже, що на україномовну освіти в Криму є попит, але схожа проблема із закриттям українських класів – також у бахчисарайській школі-гімназії і школі в селі Долинному цього ж району.

За словами Андрія Щекуна, бахчисарайська громадськість вимагає від влади не лише не закривати вже створені українські класи: «На сьогодні в Бахчисараї слід відкрити повноцінну україномовну школу – заяв батьків буде достатньо», – переконаний Андрій Щекун.

Він повідомив, що українська громада Криму вже давно вимагає відкриття хоча б по одній україномовній школі в кожному районі автономії. Тим часом з районів надходить все більше повідомлень про плани влади закрити українські класи, яких і так не дуже багато у глибинці. Андрій Щекун сумнівається, що нинішня кримська влада здатна задовольнити мовно-освітні запити кримчан.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG