Доступність посилання

ТОП новини

Педофіли у Львові: Що робить влада?


Львів – Львівські правоохоронці перевіряють відео, викладене в соціальній мережі молодими людьми, які заявляють про те, що «вполювали» педофілів. Про це вони повідомили Радіо Свобода. Львівські активісти спершу зареєструвались на сайтах знайомств, як неповнолітні хлопці та дівчата. Привернувши увагу педофіла, вони призначали йому зустріч. Переконавшись, що це саме та людина, з якою переписувались в інтернеті, вони підходили з відеокамерою, записували розмову з нею, її прізвище, номер мобільного телефону.

Молоді інтернет-користувачі 19 березня і 3 квітня виклали два відеоматеріали у мережі Youtube про те, як дорослі чоловіки у Львові вишукують для розваг неповнолітніх жертв в інтернеті.

На гачок львівських месників потрапили 31-річний одружений чоловік, який домовився про побачення з 13-річною дівчинкою, а також заможний 44-річний львів’янин, який призначив зустріч неповнолітньому хлопцеві. Власне у цього чоловіка молоді активісти виявили фотографії, на яких знято процес статевого акту з юнаком. Обом збоченцям активісти пообіцяли «славу» на весь Львів: так і сталося, бо відео переглянули майже 100 тисяч людей.

Правоохоронці, як стало відомо Радіо Свобода, зацікавились оприлюдненим матеріалом і вже проводять власну перевірку. За попередньою інформацією, невдовзі може бути порушена кримінальна справа.

«Полювання» за збоченцями мало б завершитись судом

Правозахисник Олег Мицик наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода, що відео в соціальній мережі, дає всі підстави правоохоронцям перевірити факти.

«Можна перевірити всю інформацію з їхніх комп’ютерів, встановити зв’язок з дітьми. Однак є проблема, що правоохоронна система працює лише на статистику. Зараз кримінальні справи практично не закриваються, правоохоронці, порушуючи справу, хочуть бачити результат. Міліція має зібрати повторно факти, продублювати те, що зробили ці робін гуди. Справа складна, але перспективна», – вважає правозахисник.

Щоправда, Олег Мицик не виключає, що кримінальну справу можуть порушити не проти можливих збоченців, а проти самих народних месників. Адже ті не цілком законно збирали інформацію. Як приклад, Олег Мицик наводить історію молодих людей, які полювали за наркоманами, які на відеокамеру під тиском розповіли, що працюють під прикриттям міліції. Кілька років тому кримінальну справу порушили проти тих, хто «полював» за наркоторговцями.

Діти не захищені в інтернеті

Місцева влада у Львові наразі ніяк не зреагувала на скандал, який спалахнув в інтернеті. Заступник мера з гуманітарних питань Василь Косів вважає, що це сигнал для правоохоронців, які мають з’ясувати всі обставини. Він зауважив, що школярам фахівці читають лекції, розповідають, як не стати жертвою педофіла. Втім, на думку Косіва, така робота наразі малоефективна.

За результатами дослідження ЮНІСЕФ, майже 40% дітей в Україні вказують домашню адресу у соціальних мережах, а половина – мобільний телефон, що ставить їх під удар зловмисників.

За минулий рік на Львівщині порушено і скеровано у суд 11 кримінальних справ за розбещення неповнолітніх, повідомили Радіо Свобода у прес-службі Львівської обласної прокуратури. На цей час триває розслідування ще чотирьох кримінальних справ щодо педофілів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG