Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура ліквідувала ВІП-смуги для чиновників на дорогах Дніпропетровська


Скасування привілеїв домагалися громадські активісти, які протестували і закликали водіїв писати скарги
Скасування привілеїв домагалися громадські активісти, які протестували і закликали водіїв писати скарги
Дніпропетровськ – Прокуратура області наказала ліквідувати на дорогах Дніпропетровська ВІП-смуги для службового автотранспорту. Спеціальні ділянки для привілейованого руху своїх авто виділили собі міськвиконком, райради, деякі відділки міліції тощо. Скасування привілеїв домагалися громадські активісти, які протестували і закликали водіїв писати скарги.

Вулиця Леніна в центрі Дніпропетровська, якраз біля міськради, – за всіма дорожніми знаками – з одностороннім рухом. Дві смуги для транспорту звичайних водіїв заповнені вщерть, третя – для службових автівок міськради порожня. І хоча знак про заборону рухатись по ній за приписом прокуратури зняли ще у вівторок ввечері, напис великими літерами на асфальті «Смугу не займати» у середу ще лишався. Обережні водії йому, як і раніше, вірять. Досі за пересування по цій смузі штрафували, каже активіст руху проти привілеїв на дорогах у Дніпропетровську В’ячеслав Поїздник.
Депутатам можна і їх не штрафують, а простих водіїв штрафують
В’ячеслав Поїздник

«За цим перехрестям стояв екіпаж ДАІ й усіх, хто їхав по цій смузі, штрафував. Адже на початку цієї смуги висів такий знак – «цеглина». Це, власне, нас і зачепило, що депутатам можна і їх не штрафують, а простих водіїв штрафують», – поскаржився Радіо Свобода громадський активіст.

Щоб домогтися скасування ВІП-смуги біля міськради, розповідають громадські активісти, довелось зібрати цілий стос скарг від водіїв. Прокуратура області, провівши перевірку, виявила не одну відокремлену смугу руху для службових авто, зокрема, і біля райрад. Усі вони діяли без відповідних рішень, тільки на підставі приписів ДАІ. Тепер ці смуги скасували, сказав Радіо Свобода начальник відділу обласної прокуратури Ірина Мальцева, адже українське законодавство не передбачає пільг на дорозі для місцевих чиновників та депутатів.

«Треба сказати, така у нас у Дніпропетровську склалась практика – я сьогодні спілкувалась з представниками дорбуду, які наносять дорожню розмітку – практика така, що вони це роблять без рішення міськради чи розпорядження міського голови, тільки за приписом ДАІ. Але, за законом, це неправильно, тому ми в цьому питанні порядок наведемо», – сказала представник обласної прокуратури.

«Закон для всіх однаковий»

У міськвиконкомі з приписом прокуратури не зовсім згідні: кажуть, смуга для службових авто була необхідна задля безпеки руху. У коментарі Радіо Свобода начальник відділу внутрішньої політики міськради Володимир Михайлишин відзначив: виділені дорожні смуги в місті діють вже понад 10 років, але протестувати проти них почали чомусь тільки зараз, за півроку до виборів.
Це не ВІП-смуга. Громадські активісти в такий період – вибори – просто знайшли собі таку тему. Це їхнє право
Володимир Михайлишин

«Це об’єктивна необхідність: великий потік машин заїздить і виїздить з міськвиконкому. Якщо прибрати цю смугу, то виїхати і в’їхати на подвір’я міськвиконкому буде неможливо. Будуть незручності великі. Це не ВІП-смуга. Громадські активісти в такий період – вибори – просто знайшли собі таку тему. Ну це їхнє право», – сказав Радіо Свобода Володимир Михайлишин.

В обласному управлінні ДАІ справедливість аргументів прокуратури визнають. У відділі організації дорожнього руху зараз проводять власну перевірку.
Ніхто не повинен користуватись додатковими благами. Закон для всіх однаковий
Едуард Зборець

«Ніхто не повинен користуватись додатковими благами. Закон для всіх однаковий», – каже заступник начальника відділу організації дорожнього руху обласного ДАІ Едуард Зборець.

Громадські активісти святкувати перемогу над ВІП-смугами у Дніпропетровську не поспішають. Кажуть: уважно стежитимуть, чи не з’являться привілейовані ділянки руху в інших місцях.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG