Доступність посилання

ТОП новини

В Україні стартували Дні польського кіно


«Минулого року в Польщі на фільми до кінотеатрів прийшло майже 40 мільйонів людей»
«Минулого року в Польщі на фільми до кінотеатрів прийшло майже 40 мільйонів людей»
Київ – В Україні стартували Дні польського кіно, які цього року проходять не лише у Києві, а й у восьми інших українських містах. Власне, за сім років проведення такої акції сучасне кіно Польщі побачили всі регіони України. І, як визнають організатори (Інститут Адама Міцкевича та Польський інститут), для багатьох українців, котрі мешкають на півдні та сході України, кіно – це можливість побачити історію і сьогодення Польщі та європейської спільноти у цілому.

Українці мають змогу побачити сім найкращих фільмів, створених за останні два роки у Польщі. Це стрічки, що розповідають про трагічні сторінки історії сусідньої держави та осмислюють проблеми становлення європейської Польщі нашого часу. Серед цих робіт – «Гімназійний випускник 1947 року» Януша Маєвського, «Троянда» Войцеха Смажовського, «Чорний четвер» Антоні Краузе та інші, що вже отримали визнання польських та європейських кінокритиків і глядачів. Так, стрічку «Троянда» (про кохання представників ворогуючих держав у роки Другої світової війни) Польська академія кіномистецтва висувала цього року на всесвітньо відому премію «Оскар».

Про це у розмові з Радіо Свобода сказав почесний гість цьогорічних Днів польського кіно – директор Варшавської студії документальних та художніх фільмів Влодзімєж Нідерхаус.

«Ми пропонуємо українському глядачеві подивитися тільки ті стрічки, які досягли успіху в Польщі, – каже він. – Це роботи сучасних польських режисерів і продюсерів, котрі продовжили справу Анджея Вайди та Єжи Гофмана. Приємно відзначити, що індустрія виробництва та прокату кінофільмів у Польщі набирає обертів, польська школа кіно популярна в Європі, а глядач в Україні від цього лише виграє!»



Польське кіно: оцінка «відмінно» від глядача

Дні польського кіно для українців – це створення позитивного образу сусідньої країни, шлях до подолання стереотипів і пошук до порозуміння на емоційному, ментальному рівні. Польські кінофільми покажуть українцям і ті зміни, які відбулись у польському суспільстві після вступу країни до Євросоюзу. Так вважає директор Польського інституту в Україні Ярослав Годун.

Він відзначив, що із вступом Польщі до ЄС пов’язане і відродження інтересу поляків до кіномистецтва. Щороку кількість поляків, які регулярно відвідують кінотеатри, зростає, при цьому ідеться про стрічки, зняті у Польщі польськими ж режисерами, – або про фільми, зняті Польщею у співавторстві з іншими країнами, повідомив Радіо Свобода Ярослав Годун.

«Наведу цифри, які для України можуть бути цікаві: минулого року в Польщі на фільми до кінотеатрів прийшло майже 40 мільйонів людей. Із них тільки на польські фільми прийшло 12 мільйонів! Це абсолютно перший раз в історії Польщі така велика зацікавленість вітчизняним кіно», – зазначив Ярослав Годун.

Для популяризації Польщі та її мистецтва за кордоном велику роль відіграє її представлення на міжнародних кінофестивалях та проведення Днів польського кіно у різних європейських країнах. Дні польського кіно в Україні – один із подібних заходів, який здобуває усе більше своїх «уболівальників», вважає Годун.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG