Доступність посилання

ТОП новини

Виставка «графіка в дереві» Василя Бовича


Виставка «графіка в дереві»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Автор використовує стародавні символи, намагаючись привернути увагу до обрядів і звичаїв минулих поколінь

Київ – Косівський митець Василь Бович презентує у Києві виставку «Дідизна». Автор представив понад 80 робіт, виконаних особливою технікою різьблення по дереву – графікою в дереві. Василь Бович використовує стародавні символи, намагаючись привернути увагу до обрядів та звичаїв минулих поколінь.

Для косівського майстра Василя Бовича виставка «Дідизна» – дебют на київській мистецькій арені. Експозиція містить язичницьку та християнську символіку і відображає вірування давніх українців. Це – різьблення та рельєфи на декоративних пластах. Серед них, зокрема, серії під назвами «Моє кредо», «Хрести України», «Квіти від мальви» тощо. Василь Бович стверджує, що це – його «думки, висловлені у дереві».

«Це моє життя. Це не є чимось запозиченим, вичитаним, чи я хочу в це погратися. Я навіть не знаю, як ця техніка називається. Просто вона для мене найбільш придатна. Я відтворюю те, що бачу. Нічого не придумую. Воно в мені живе. Лише час від часу пошкрябую його на дошці», – розповідає митець.

Він зазначає, що власної майстерні не має, а свої роботи ніколи не рахує. Сюжети до картин виношує роками, тому «кожна композиція знімається, як книжка з полиці». Водночас Василь Бович стверджує, що зрозуміти його твори зможуть не всі, адже інформації про значення давньої української символіки нині недостатньо, а самі люди про минуле забули.

«Поновити свою генетичну пам’ять»

Християнська культура, на думку гостя виставки Галини Лозко, також вплинула на сприйняття стародавніх символів ­– багато з них втратили автентичні значення. Однак завдяки мистецтву люди мають змогу «поновити свою генетичну пам’ять», зазначає відвідувачка.

«Спочатку йде сприйняття мистецтва навіть без знання. Людина подивилася і відчула тепло енергії цього символу і вона потім може дізнатися, що він означає. Почуття святості охоплює людину, коли вона зустрічається з древніми символами свого роду. Інколи людина не знає, що то за символ, але генетична пам’ять її пробуджує і вона сприймає цей символ дуже позитивно», – ­каже Галина Лозко.

Кількість людей, які творять крізь призму старих традицій, в Україні скорочується. Про це говорить Ольга Богомолець – власниця арт-холу, де діє експозиція. Тому мистецтво Василя Бовича завдяки здобуткам минулого допомагає краще зрозуміти сьогодення.

«Хвиляста лінія означає небо, якщо з неї йдуть рисочки – це падає дощ. Є символи грози, коріння, шлюбу, довголіття. Люди втратили цю інформацію. Дуже цікаво, коли ти в це занурився, дізнався нову абетку і можеш дивитися на світ зовсім іншими очима. Без знання своєї історії, поваги до неї неможливо творити майбутнє», – переконує Ольга Богомолець.

Василь Бович – член Спілки художників України. Крім різьблення, у своїх роботах він використовує аплікацію писанковою шкаралупою та декорування штучними кораликами та перлами. Чимало творів митця зберігаються в українських музеях та приватних колекціях.

Виставку «Дідизна» відкрита до 17 квітня в арт-холі «Кайрос». Її можна відвідати щодня, окрім неділі та понеділка. Вхід вільний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG