Доступність посилання

ТОП новини

«У країнах Балтії є потреба в душпастирях УГКЦ» – владика Йосиф (Мілян)


Владика Йосиф (Мілян) (фото з особистого блогу)
Владика Йосиф (Мілян) (фото з особистого блогу)
Рига – У державах Балтії проживає досить численна громада українців, які сповідають греко-католицьку віру. Для ознайомлення з потребами парафіян нещодавно Литву, Латвію та Естонію відвідав голова пасторально-месійного відділу Української греко-католицької церкви владика Йосиф (Мілян). В інтерв’ю Радіо Свобода владика зазначив, що українські греко-католики в цих країнах потребують посилення духовної опіки з боку Української греко-католицької церкви.

За словами владики Йосифа (Міляна), у перебігу його візиту до Балтії була представлена нова стратегія Української греко-католицької церкви, відбулися зустрічі з представниками місцевої влади та української громади, а також з керівництвом римо-католицької церкви у Ризі й Таллінні з приводу посилення присутності Української греко-католицької церкви в Балтійських країнах.

«У Вільнюсі відбулася презентація для всіх священників у країнах Балтії Стратегії розвитку Української греко-католицької церкви до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Крім того ми відвідали Таллінн, де зустрілися з головою відділу у справах релігій Міністерства внутрішніх справ Естонії. Плануємо у вересні цього року провести у Таллінні міжнародну конференцію «Церква і культура», – повідомив владика.

Парафіяни просять українського священика

Владика Йосиф відзначив, що зустрічі з місцевими греко-католиками засвідчили, що в країнах Балтії потреба в священиках УГКЦ є дуже великою.

Зокрема, у Латвії існують три греко-католицькі громади – у Ризі, Даугавпілсі та Лудзі. У Ризі греко-католики збираються в каплиці Церкви Скорботної Божої Матері. Протопресвітер греко-католицької парафії Риги отець Валерій Свілстс богослужіння веде старослов’янською мовою. Щоб місцеві греко-католики мали змогу помолитися українською мовою, сюди щомісяця приїздить священик УГКЦ із Вільнюса.

Місцеві парафіяни сподіваються, що богослужіння українською мовою відбуватимуться частіше. Вони звернулися до владики Йосифа з проханням направити до Риги греко-католицького священика з України.

У Литві українська греко-католицька громада існує у Вільнюсі. Вона гуртується навколо храму Пресвятої Трійці. Душпастирем там є ігумен чину Отців Василіян Павло Яхимець.

В Естонії нараховується вже декілька українських греко-католицьких парафій, зокрема у Таллінні, Пілве, Тарту, Йихви та Кохла-Ярве. Однак поки що в Естонії є лише один священик УГКЦ – отець Володимир Палієнко.
Українців у країнах Балтії так багато, що нам би треба було відправити сюди цілий вагон священиків
владика Йосиф (Мілян)

«Я думаю, що українців у країнах Балтії так багато, що нам би треба було відправити сюди цілий вагон священиків. Ну й очевидно, якщо говорити про душпастирську працю церкви, то це не лише канонічні церковні богослужіння. Ми б насправді хотіли працювати так, щоб мати дотичність і живе спілкування з усіма греко-католиками, які є будь-де в країнах Балтії», – зауважив владика Йосиф (Мілян).

«Священик має прийти до молоді»

Владика Йосиф, який у 1996-1998 роках відповідав за молодіжну політику Української греко-католицької церкви, одним із важливих напрямків пожвавлення духовного життя у Балтії вважає роботу з молоддю.
Якщо молодь не знає, де моляться греко-католики, то священик має прийти до молоді
владика Йосиф (Мілян)

«Якщо молодь не знає, де моляться греко-католики, то мені здається, що священик має прийти до молоді. І тоді вона відповідно прийде у неділю до церкви», – вважає владика.

Йосиф Мілян та делегація священиків Української греко-католицької церкви відвідали Український центр молоді та дітей Латвії. Вони запросили юних латвійських українців на всеукраїнську прощу до Зарваниці, яка відбудеться в липні на Тернопільщині.

У перебігу візиту владика Йосиф (Мілян) освятив збудовану в першій половині XVII століття та відреставровану протягом 2010-2011 років барокову каплицю Благовіщеня Пресвятої Богородиці при василіанському храмі Пресвятої Трійці у Вільнюсі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG