Доступність посилання

ТОП новини

Українська прибиральниця з дипломом у кишені – поширене явище в Чехії


Багаторічна бездоганна і тяжка праця українців на чеській землі сформувала про них стійкий стереотип – працьовиті, безвідмовні й освічені
Багаторічна бездоганна і тяжка праця українців на чеській землі сформувала про них стійкий стереотип – працьовиті, безвідмовні й освічені
Прага – Прибиральниці, підручні робітники чи виховательки дітей з дипломом про вищу освіту – явище, дуже поширене в Чехії. Агентства з працевлаштування розшукують надійних жінок і чоловіків, які вміють доглядати за дитиною чи подужають прибирати великі офісні приміщення або приватні помешкання, доглядати сади чи парки. Можна сказати, що Чеська Республіка одна з перших в Європі, де робітники з України здобули й далі ширять добру думку про себе.

Хочете мати гарно, професійно прибрану квартиру, постарайтесь знайти собі жінку чи дівчину з України, вони не лише надійні й працелюбні, а ще й освічені. Більшість із них мають диплом про вищу освіту. Цими днями дуже популярним в Чехії став відеокліп в інтернеті про українську прибиральницю, яка крім того, що прибрала помешкання і мила вікна, вона ще й розв’язала чеському господареві складну математичну задачу.



Замовником кліпу є чеська громадська організація «Migrace», яка хотіла тим кроком привернути увагу чехів до проблеми працевлаштування іноземців, зокрема, – жінок із України.

Чеське довір’я до української праці

Чи завжди ви знаєте, хто працює поруч з вами, у вашій родині – прибирає чи виховує ваших дітей? Адже часто – це високоосвічені люди, говорить працівник організації Павел Дуба.

«Цим кліпом ми хотіли звернутись до домашніх прибиральниць, щоб вони усвідомили, що крім своїх обов’язків, вони мають ще й права. Також ми хотіли звернутись до чеського суспільства, щоб почати розмову про те, що й ці люди заслуговують на повагу», – наголошує Павел Дуба.

Українські жінки в Чехії часто працюють також виховательками дітей в родинах. Роботу вони приймають з радістю з кількох причин: непоганий заробіток – у перерахунку в середньому від 7 до 10 доларів за годину. Але часто це також дах над головою й заплачена дорога додому.

Олена – одна з сотень таких українських виховательок у Празі, до речі, також вихователька з дипломом і добрим знанням англійської мови. Вона з родиною вже давно живе в Чехії й працює вихователькою в американській родині.

Говорячи про переваги виховання чужих дітей на чужині перед працею за фахом вдома, Олена зазначила: «Перш за все, так, як я маю педагогічну освіту, то вважаю, що так трохи працюю за фахом. Тобто я рада, що моя спеціальність зберігається і я працюю з дітьми. А переваги того, що я працюю за кордоном, а не на Україні? Перш за все, це моє матеріальне забезпечення. Перебуваючи за кордоном, я живу набагато краще, ніж в Україні. Є ряд інших переваг, наприклад, сам рівень життя в Європі набагато вищий, ніж на Україні».

Українці на чеському ринку праці – дуже потрібні люди

Олена працює вихователькою в американській родині, тобто серед таких самих іноземців у Чехії, якою є й сама. Про певні конфлікти між чеським середовищем і українськими заробітчанами вони знає лише з розповідей.

Та час робить своє. Багаторічна бездоганна і тяжка праця українців на чеській землі протягом двох останніх десятиліть сформувала про них стійкий стереотип – працьовиті, безвідмовні й освічені. Не забудьте спитатись свого землекопа на городі, чи не навчив би він англійської вашу дитину – і ця, хоча й невесела, та правдива рада також прижилась у чехів.

Зрозуміло, що за межами чеських інтересів залишаються складні українські проблеми: хто виховує українських дітей, скільки дітей в Україні залишилось без материнської опіки й яку ціну платять українські діти за заробітчанство батьків на чужині.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG