Доступність посилання

ТОП новини

Брейвік не визнає своєї вини у масових вбивствах


Андерс Брейвік зайшов до залу суду з високо піднятою перед собою затиснутою у кулак правою рукою. Це знак привітання правих сил
Андерс Брейвік зайшов до залу суду з високо піднятою перед собою затиснутою у кулак правою рукою. Це знак привітання правих сил
У Норвегії почали судити Андерса Брейвіка. Правий фанатик зізнався в масовому убивстві людей влітку минулого року, коли загинуло 77 осіб, але не визнав себе винним перед норвезьким судом та називає цей суд нелегітимним. Суд має вирішити, як ізолювати Брейвіка – чи в психіатричній лікарні, якщо його визнають неосудним, чи у в’язниці.

33-річний Андерс Брейвік зайшов у понеділок до залу суду в Осло з високо піднятою перед собою затиснутою у кулак правою рукою. Це знак привітання правих сил. В залі суду Брейвік відмовився встати, коли судді зайшли до залу засідань, і заявив, що він не визнає юрисдикції норвезького суду.

«Я не визнаю норвезькі суди, – наголосив він. – Ви отримали ваш мандат від політичних партій, які підтримують мультикультуралізм».

Брейвіка звинувачують у тероризмі і масових вбивствах. Він визнав, що організував 22 липня 2011 року вибух бомби в центрі Осло, від якого загинуло 8 осіб, а потім влаштував стрілянину по відпочиваючих у літньому молодіжному таборі правлячої в Норвегії Трудової партії на острові Утея. На острові від куль Брейвіка загинуло 69 осіб.

Андерс Брейвік
Андерс Брейвік
Брейвік: це протест проти ліберальної імміграційної політики

У понеділок на суді Андерс Брейвік заявив, що організував напади як протест проти ліберальної імміграційної політики правлячої Трудової партії Норвегії та щоб перешкодити приїзду до Норвегії мусульман.

Брейвік ні в чому не розкаявся і, як очікують, використає суд для пропаганди своїх правих, анти-мусульманських поглядів.

Один із уцілілих під час бійні 22 липня 2011-го на острові Утея, Веґард Ґресльє Веннесланн каже, що йому буде важко побачити Брейвіка вперше з часу жахіття у липні минулого року.

«Це буде важкий момент для багатьох, але, разом з тим, важливий час. Суд сьогодні розпочинається і почуємо всі деталі того, що сталося, та про привід для нападів 22 липня. Також важливо, що система правосуддя працює і ми доведемо це у продовж наступних 10 тижнів», – зауважив Ґрослі.

Сам Брейвік сидить у залі суду в Осло з кам’яним обличчям, коли прокурор зачитує звинувачення у терорі і масових вбивствах, включно з деталями смерті кожної загиблої тоді особи.

Суд має визначити, яка форма ізоляції Брейвіка від суспільного життя може бути застосована – чи його помістять у психіатричну клініку, чи ж, якщо визнають осудним, то посадять на 21 рік із продовженням ув’язнення до моменту визнання безпечності для суспільства. Сам Брейвік раніше казав, що бути названим психічно хворим – це «доля гірша за смерть».

Суд в Осло відбувається за посилених заходів безпеки шодо ізоляції Брейвіка від тих, хто вцілів після організованої ним бійні та їхніх родичів. Телебачення Норвегії транслює лише фрагменти судового процесу, щоб не пропагувати заяв Брейвіка.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG