Доступність посилання

ТОП новини

Оніщук: необхідно створити механізм відповідальності суддів та прокурорів


Новий Кримінальний процесуальний кодекс – це лише фундамент для побудови правового суспільства. Його треба підсилити відповідними змінами до законодавства, що створять реальні механізми відповідальності суддів, прокурорів та слідчих за зловживання правом. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода президент Інституту правової політики, колишній міністр юстиції Микола Оніщук.

Він наголошує, що КПК не може вмістити у себе усі запобіжники корупційних дій учасників кримінального процесу, оскільки кодекс має писатися з розрахунку на позитивну, законну, конституційну поведінку всіх учасників суспільних відносин, наголосив Оніщук.

«Не можна писати закон, закладаючи в нього неправомірну чи таку, яка не обумовлюється законом і мораллю, поведінку. Тому зловживання були, є і будуть. Проблема в іншому. Необхідно створити механізм відповідальності осіб, які будуть зловживати правом. Якщо буде зловживати слідчий, прокурор чи навіть суддя повинні існувати ефективні механізми притягнення їх до відповідальності, позбавлення посад», – зазначив екс-міністр.

За його словами, такі механізми мають бути прописані в кримінальному кодексі, Законі «Про прокуратуру», Законі «Про оперативно-розшукову діяльність» і Законі «Про систему органів досудового слідства».

Кримінальний процесуальний кодекс Верховна Рада ухвалила 271 голосом у ніч на 13 квітня. При цьому фізично в залі перебувало близько 50 депутатів від більшості.
XS
SM
MD
LG