Доступність посилання

ТОП новини

Сирія відхиляє заклик ООН дозволити більше спостерігачів


Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем заявив сьогодні, що встановлене раніше число в 250 спостерігачів ООН у його країні «розумне й логічне», і ця місія в разі потреби може користуватися сирійськими літаками чи вертольотами.

Як сказав міністр у перебігу свого візиту до Китаю, Сирія «дотримуватиметься і виконає» мирний план спеціального представника ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана і співпрацюватиме з ним.

Учора Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що місія міжнародних спостерігачів у Сирії має бути розширена. За його словами, враховуючи складність ситуації в Сирії, 250 спостерігачів ООН навряд чи буде достатньо. Пан Ґі Мун також попросив Євросоюз надати вертольоти і літаки для роботи цієї спостережної місії.

Тим часом у Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров скритикував сьогодні деякі сирійські опозиційні групи, серед них і найпотужнішу Сирійську національну раду, за те, що вони, за його словами, не погоджуються з мирним планом. Він заявив, що багато хто з опозиції в Сирії хотів би провалу цього плану, сподіваючись потім звернутися по допомогу й закликати вдатися до сили проти сирійської влади.

Із Сирії ж сьогодні далі надходять не підтверджені з незалежних джерел повідомлення про нові бої чи сутички попри перемир’я, проголошене понад тиждень тому.

За останніми наразі оцінками ООН, оприлюдненими ще наприкінці минулого місяця, в перебігу протестів проти влади Сирії та їхнього придушення, які тривають уже 13 місяців, у країні загинули понад дев’ять тисяч людей.
XS
SM
MD
LG