Доступність посилання

ТОП новини

Молитва за годинник патріарха Кирила


Московський патріархат відреагував на останні події навколо РПЦ не як церква, а як влада. Після кількох скандальних історій навколо патріарха Кирила – нагадаю, що мова йде про позов глави церкви проти колишнього міністра охорони здоров’я Росії за засмічення патріаршої квартири в елітному будинку й дивовижну ситуацію з дорогим годинником, що «зник» з руки ієрарха, дякуючи фотошопу, й знову з’явився після того, як це помітили – Вища церковна рада оголосила про молебень проти «темних антицерковних сил».

За словами церковників, проти них почали пропагандистську кампанію нечисельні, але впливові сили «агресивного лібералізму» і молитва допоможе подолати зусилля нападників, незадоволених посиленням церкви й тим, що вона будує нові храми й зазіхає цим на інтереси неназваних осіб.

Ті, хто скликає паству на цю своєрідну молитву за дорогі годинники й престижне житло для високопоставленого монаха, здається, навіть не помічають, що довіру до церкви – і до віри – підривають своєю поведінкою саме вони, а не якісь там ліберали.

Що має думати віруюча людина, коли чує від свого патріарха, що він ніколи в житті не одягав дорогого годинника на руку й київська фотографія з цим годинником є пропагандистським фотошопом, потім бачить відзеркалення того ж годинника на столі, за яким сидить глава РПЦ, а потім може побачити саме той годинник на руці патріарха, який його «ніколи не одягав» – на офіційному сайті патріархії. Що це – така серія чудес, не дуже християнських, або ж патріарх говорить неправду?

І якщо глава церкви говорить неправду про такі побутові дрібниці, чи можна довіряти йому у питаннях віри? Що має думати віруюча людина, яка складає пожертви на церкву ще й для того, щоб забезпечити життя людей, які присвятили себе служінню Господу й відмовились від власності як такої – і раптом дізнається, що перша особа в її церкві має квартиру в спеціально створеному для сталінських наркомів будинку в Москві і ще одну – в Петербурзі. Чи це не дискредитує церкву більше, ніж будь-які «заколоти» темних сил? І чи не дискредитуватиме її молитва за годинник?

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG