Доступність посилання

ТОП новини

За безкоштовну медицину і проти міні-спідниць – реп від білоруської школярки


«Геть міні-спідниці! Коротке, вузьке! Тепер купувати будемо все білоруське!» Це уривки з пісні «Я з села», з якою наступного тижня на конкурсі збирається виступати 13-річна білоруська школярка Ксенія Дегелько. Пісня, викладена в інтернеті, вже викликала жвавий інтерес, а цього тижня до райцентру Жовтневий в Гомельській області, де живе семикласниця, приїжджали навіть співробітники білоруського КДБ, щоб перевірити, чи дійсно відеокліп має патріотичний зміст.

Відеокліп «Я з села» готували для конкурсу «Я – лідер», який відбудеться в білоруському Мозирі 25 квітня. Автор популярного тексту – керівник місцевого будинку творчості Андрій Паук, куди Ксенія Дегелько ходить з першого класу. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, батьки Ксенії оберігають 13-річну доньку від передчасної популярності. А мама по-філософськи ставитися до цього: «Слава – справа така, вона приходить і йде. Я з побоюванням на це дивлюся. Буде конкурс, будуть розмови. Думки різні».



Дійсно, навіть в Жовтневому по-різному сприймають пасажі на кшталт «Скажімо спасибі за хліб на полях і за хороше життя в селі». «Якщо б це була якась дитяча тематика, тоді б можна було лагідніше поставитися. За формою кліп ще нічого, а за змістом... Мені не по собі від цього, що дітей втягують у такі речі», – каже молодий батько з райцентру Жовтневий.

Учень Олександр із Жовтневого вважає, що з дівчинки намагаються зробити виразника думок молоді: «Організували і просто людину виставили. Начебто все гладко, все добре, весело. Кульки всім видали, на площу вигнали. Сенсу я взагалі не бачу – нісенітниця якась. Це тільки по телевізору показують і хочуть всіх переконати. А насправді далеко не все так», – зазначає Олександр.
Весь цей проект, – повна лажа. Молодь не буде на таке клювати
школяр

Багато інших школярів також налаштовані категорично. «Я вважаю, що весь цей проект, що почала БРПО ( Білоруська республіканська піонерська організація) – повна лажа. Молодь не буде на таке клювати», – говорить Андрій.

Це якийсь колгосп! Для сучасної молоді це дуже смішно
школярка

Однокласниця Андрія називає відеокліп «приколом», з якого в інтернеті просто сміються. «Це взагалі всі сприймають як якийсь прикол, – каже вона. – Не знаю, це жах насправді. Це якийсь колгосп! Для сучасної молоді це дуже смішно. Я початок подивилася, витримала, може, хвилину. Просто посміялася з цих приколів. Мені здається, що це прикол. Всі так сприймають».

Але як же бути з патріотичним змістом відеокліпу, на який явно розраховували його творці? Школярка Поліна зауважує: «Я не бачу абсолютно нічого патріотичного. Навіть якщо брати патріотів, то це якісь насмішки над нами».

Матеріал на основі повідомлень білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG