Доступність посилання

ТОП новини

Банкомати стають небезпечними – МВС


Користуючись банкоматом, гроші можна отримати, а можна і втратити
Користуючись банкоматом, гроші можна отримати, а можна і втратити
Київ – Банкомати стають дедалі більше небезпечними, заявляють у Міністерстві внутрішніх справ. Там кажуть, що збільшується кількість випадків, коли зловмисники викрадають кошти з електронних платіжних карток громадян за допомоги спеціальних пристроїв, встановлених на звичайні банківські термінали. Оскільки банкіри не обіцяють додаткових витрат на підвищення безпеки, то все, що можуть порадити у міліції – бути уважнішими.

«Транзакція не може бути виконана» – таку письмову відповідь від банкомату отримав киянин Ігор, коли спробував отримати готівку наступного дня після перерахування його заробітної плати на електронну картку. Виявилося, що грошей вже немає, – розповів він Радіо Свобода.

«Я одразу зателефонував на гарячу лінію підтримки цього банку. Вони сказали, що треба йти до відділення, в якому це відбулося і писати, чому я вважаю, що транзакція була помилковою. Після заповнення цієї заяви вони сказали, що тепер це не їхня проблема, а проблемка служба, яка опікується банкоматами. Це було на свята і приблизно тиждень після свят вони ще цим займалися», – розповів Ігор.

Зрештою, Ігорю гроші повернули і запевнили, що проблема була пов’язана зі збоєм у роботі банкомату.

Деталі банкоматів
Деталі банкоматів
Євро-2012 вплине на збільшення шахрайств із банкоматами – Тимченко

Утім, частіше гроші виявляються просто викраденими. За словами заступника начальника відділу боротьби з кіберзлочинністю МВС України Леоніда Тимченка, протягом 2011 року міліція зафіксувала 45 випадків викрадання банківської інформації. Зокрема, коли зловмисники встановлювали так звані «накладки» – пристрої, що повторюють зовнішній вигляд частин банкомату, але призначені для зняття інформації з електронної картки. У першу чергу копіюються PIN-коди. Так можна вкрасти безготівкові гроші, і Україна стоїть на порозі сплеску такого роду злочинів, заявив Леонід Тимченко.

«У зв’язку з наближенням проведення в Україні чемпіонату Євро-2012, напевне, шахраї розробляють і готуються до того, щоб використовувати на території України нові і нові пристрої, за допомоги яких будуть красти інформацію з платіжних карток. Тому ще раз звертаємо увагу, що таке явище є, воно доволі часто використовується, а власники платіжних карток дуже рідко звертають увагу на те, що банкомат може бути обладнаний якимось пристроєм», – зазначає Тимченко.

За його словами, фінансової установи мали би приділяти більше уваги захисту своїх банкоматів від втручань зловмисників.

Шахрайство з банкоматами не створює проблем для банків – Сугоняко

Водночас, голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко зауважив, що дієвий захист для установ, які мають тисячі терміналів, може коштувати мільйони.

«Я не думаю, що воно настільки серйозно, щоб створювати проблеми для банків. Чи можна зараз змушувати усі банки купувати відповідні пристрої? Є прилади, що встановлюються на банкомати і моментально фіксують появу цих накладок. Воно одразу сигналізує, що такий пристрій є, його просто знімають та й усе. Але це досить дорогий пристрій. Якщо у банку велика мережа банкоматів, а цей пристрій коштує близько 400-500 доларів, чи готовий він (банк) понести ці витрати? Можна й понести ці витрати, особливо, для банків, які розташовані у Києві чи Донецьку», – вважає Сугоняко.

Відтак, щоб захиститися від викрадання коштів за допомоги накладок на банкоматах, у міліції радять у першу чергу бути уважними. За словами Леоніда Тимченка, зловмисники постійно вдосконалюють свої вироби. Тому краще, якщо це можливо, користуватися вже перевіреними на власному досвіді банкоматами. Крім того, необхідно звертати увагу на наявність логотипів, що вказують на приналежність банкомату до фінансової установи. Зрештою, перед тим, як скористатися карткою, потрібно уважно оглянути банкомати і пересвідчитися, що на нього не встановлені додаткові пристрої, кажуть у міліції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG