Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН посилює місію спостерігачів у Сирії


Рада безпеки ООН ухвалила в суботу збільшити кількість спостерігачів ООН у Сирії до 300 осіб на тримісячний термін.

Резолюція, яку розробили Росія і країни Європи й яку всі 15 членів Ради безпеки підтримали одноголосно, також вимагає негайно покласти край насильству в Сирії.

Документ, крім того, уповноважує Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна самостійно вирішувати про розміщення в Сирії й додаткових спостерігачів залежно від подій у цій країні.

Пан Ґі Мун у своїй заяві після ухвалення резолюції привітав її і закликав і владу, і опозицію Сирії уможливити розміщення неозброєних спостерігачів.

Він також вимагає від влади президента Сирії Башара аль-Асада «покласти край усьому насильству і порушенням прав людини, особливо ж припинити використання важких озброєнь і вивести такі озброєння і війська з міст і сіл».

Нині в Сирії перебуває сім спостерігачів із першої групи в 30 осіб, яку Рада безпеки схвалила тиждень тому й які мають за завдання стежити за дотриманням нетривкого перемир’я в уже 13-місячному конфлікті між авторитарною владою Сирії і прихильниками демократизації.

У суботу вони вперше отримали змогу відвідати місто Хомс, яке є одним із осередків силового протистояння влади і опозиції.

За словами активістів опозиції, якраз до прибуття спостерігачів урядові сили нарешті припинили обстрілювати місто і відвели бронетехніку з вулиць в укриття.
XS
SM
MD
LG