Доступність посилання

ТОП новини

Кармазін вимагає зняти кандидатуру Лутковської на омбудсмена


Юрій Кармазін у студії Радіо Свобода, архівне фото
Юрій Кармазін у студії Радіо Свобода, архівне фото
Віце-прем’єр опозиційного уряду, який опікується питаннями правоохоронних органів, депутат від фракції НУНС Юрій Кармазін зареєстрував надтерміновий лист до голови Верховної Ради Володимира Литвина з вимогою про негайне зняття з розгляду депутатами кандидатури на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської. Кармазін вважає її кандидатуру «несумісною з посадою омбудсмена», у зв’язку з «численними порушеннями законодавства України при наданні відомостей про доходи за 2011 рік, та введення народних депутатів в оману».

Юрій Кармазін повідомив Радіо Свобода, що, він звернувся з депутатською перевіркою до органів податкової адміністрації, результати якої свідчать, що Лутковська не вказала всіх доходів, які вона мала за 2011 рік. За його словами, йдеться про десятки тисяч гривень. Через це, на переконання депутата, ця кандидатура розглядатися не може, «незважаючи на те, які зараз робляться шалені спроби її призначити, в тому числі, з боку міністра юстиції Лавриновича».

Кандидатуру Валерії Лутковської Верховна Рада має розглядати у вівторок.

Минулого тижня голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що уповноважена уряду у Європейському суді з прав людини Валерія Лутковська, кандидатуру якої пропонує Партія регіонів, має високі шанси на обрання. При цьому він висловив переконання, що обговорення цього питання буде дуже бурхливим.

На думку Юрія Кармазіна, голосування у Верховній раді щодо цієї кандидатури не повинно бути взагалі, «оскільки це передбачено законом про боротьбу з корупцією» – якщо людина подає дані, які не відповідають дійсності, чи приховує щось, ця кандидатура знімається з порядку денного:

«Я звернувся до Литвина, до президента Януковича, до генерального прокурора, я звернувся до керівників всіх фракцій – без виключення – у Верховній Раді України, і написав конкретні порушення, назвав конкретні автомобілі, конкретний їх держномер, все конкретне абсолютно повністю, весь фактаж, який я отримав у податкових органах України. А тепер – справа совісті кожного депутата, кожного посадовця, Президента і Голови Верховної Ради у першу чергу. А Генеральний прокурор має показати, чи у нас вибіркове правосуддя, чи у нас дійсно є реальне правосуддя», – заявив Кармазін Радіо Свобода.

15 березня на посаду омбусдмена були висунуті дві кандидатури – правозахисника Євгена Захарова, який набрав 134 голоси, і Валерії Лутковської, яку підтримали 212 депутатів. Оскільки жодна з кандидатур не набрала необхідних мінімальних 226 голосів, обрання уповноваженого не відбулося.

Євген Захаров пізніше заявив, що повторно не балотуватиметься на посаду омбудсмена.
XS
SM
MD
LG