Доступність посилання

ТОП новини

Кінах: люди мають відчути зростання ВВП – через покращення життя


Київ – Реалізація соціальних ініціатив обговорюватиметься сьогодні на засіданні Комітету з економічних реформ під головуванням президента. Про це в інтерв’ю Радіо свобода заявив колишній прем’єр-міністр Анатолій Кінах. За його словами, результатами економічних реформ нинішнього уряду є створення більш якісної системи оподаткування та продовження спрощеної системи для дрібних підприємців. Тепер, зазначає Кінах, уряд має реформувати ЖКГ та медицину.

– Які економічні реформи зараз здійснюються в Україні?

– У першу чергу це реформа, яка стосується соціальної системи. Це закладено, у тому числі, й у соціальні ініціативи президента. За останні два роки ми забезпечили зростання ВВП до 5%. Зараз дуже важливо, що зростання ВВП було відчуте людьми у контексті покращення їх життя. Це і реформування оплати праці, соціальних фондів страхування. Це і локалізація імпорту, його заміщення, щоб виробляти продукцію на українській землі, створювати робочі місця. Це, безумовно, й іпотека, доступ до довгострокового кредитування. Тобто, весь комплекс, який дає можливість зростання економіки перевести у площину зростання якості рівня життя громадян.

– Нинішня команда прийшла до влади більше двох років тому. Він початку лунали заяви про проведення реформ. Чи є вже зараз хоч якісь конкретні результати цих реформ?

– Насамперед результати стосуються того, що сформована більш якісна система, яка стосується оподаткування. Дуже важливо, що ухвалена низка законів, які дають можливість продовжувати спрощену систему оподаткування, як основу розвитку малого підприємництва. Це достатньо позитивно. Тут уже не може бути дискусії, а лише робота на покращення умов для підприємництва. Також розпочата серйозна робота щодо пенсійної реформи. Хоча, мене турбує те, що темпи знизилися, особливо на другому рівні, накопичувальному. Це має пряме відношення до інвестування і нашої національної економіки.

Безумовно, на часі дуже серйозна реформа житлово-комунального господарства та реформа медицини. Однозначно, щоб це відчули люди, потрібно значно підсилювати якість ефективності відповідальності тих, хто працює у структурах влади, у тому числі, долати безпрецедентно високий рівень корупції та зловживань державними коштами. Всі ці питання на порядку денному. Я впевнений, що про це буде сьогодні розмова на засіданні Комітету з економічних реформ під головуванням президента.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG