Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова: заява Лутковської про відсутність в Україні політв’язнів суперечить реальній ситуації


Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова вважає, що заява новообраного омбудсмена Валерії Лутковської про відсутність в Україні політичних в’язнів не відповідає реальній ситуації.

Як повідомляється на офіційному сайті уповноваженого з прав людини, про це йдеться в інформації, направленій до Ради ООН з прав людини для другого циклу Універсального періодичного огляду України, який буде розглянуто восени цього року.

«Оскільки Валерія Лутковська публічно заявляла про відсутність в Україні політичних в’язнів, Ніна Карпачова, яка продовжує виконувати обов’язки Уповноваженого з прав людини до складання присяги новим омбудсманом, вкотре підтверджує свою позицію щодо існування в Україні гострих проблем, пов’язаних із дотриманням прав і свобод людини, зокрема, зловживанням арештами стосовно тисяч українських громадян, у тому числі екс-високопосадовців Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Георгія Філіпчука, Євгена Корнійчука, Валерія Іващенка та інших при взятті їх під варту, а також під час тримання у пенітенціарних закладах», – мовиться у повідомленні.

Чинний омбудсмен нагадує, що в 2011 році за захистом своїх прав і свобод до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулися 164 тисячі осіб, що вдвічі більше, ніж у попередньому році. Крім того, сьогодні Ніна Карпачова назвала дії працівників Качанівської колонії щодо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко катуванням.

24 квітня Валерію Лутковську було обрано уповноваженим Верховної Ради з прав людини. На голосування вносилась одна кандидатура. За обрання Лутковської проголосували 252 народні депутати.
XS
SM
MD
LG