Доступність посилання

ТОП новини

У Львові протестують «роз’єднані», які хочуть розбудити суспільство


Львів – У середу у Львові відбулось кілька акцій протесту: чорнобильці вимагали виплат пенсій, згідно судових рішень, підприємці рушили в автомобільний пробіг українськими містами під гаслом «Збудуймо Україну разом», а троє активістів львівської «Батьківщини» розпочали голодування на знак солідарності з лідером партії Юлією Тимошенко. Але об’єднатись громадські і політичні організації не зуміли. Що ж роз’єднує львів’ян?

Понад 30 чорнобильців із організації «Діти Чорнобиля Львівщини» протестували біля приміщення обласної держадміністрації. Вони вимагали виплатити їм перераховані пенсії, а згідно з чинним законодавством – це шість мінімальних пенсій, критикували чинну владу, зібрали підписи під зверненнями до посадовців обласної адміністрації і прокуратури. А оскільки голова Львівської ОДА Михайло Костюк у відпустці (неофіційно говорять про його звільнення), ніхто із високих посадовців з протестувальниками не зустрівся.

Голова організації «Діти Чорнобиля Львівщини» Валентина Буренок, яка з маленькими дітками у 1986 році мала два дні на виселення з Прип’яті, наголосила, що ефективніше було б впливати на владу, якби всі незадоволені люди об’єднались.
Об’єднатись треба не лише чорнобильцям, афганцям
Валентина Буренок

«Об’єднатись треба не лише чорнобильцям, афганцям, – каже вона. – Ми хоч якось стараємось захищати свої права, але у нашій державі, області є так багато ображених людей. Але люди пасивні, зневірені, вони не вірять, що можуть вплинути на владу. Панує апатія у суспільстві».

Кишеньковим політикам не вірять

За кілька десятків метрів від чорнобильців зібралась невелика група представників Асамблеї громадських організацій малого і середнього бізнесу України під гаслом «Зроби Україну сам!»

Близько 20 підприємців на машинах рушили зі Львова в автопробіг містами і селами Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей. Акція триватиме до 28 червня, Дня Конституції. Ініціатори хочуть привернути увагу людей на необхідності створення територіальних громад, які мають управляти землею, комунальним майном, інфраструктурою, розповів один із ініціаторів автопробігу, підприємець Всеволод Миськів. За його словами, днями він зачинив кілька взуттєвих крамниць через купівельну неспроможність населення, а його рекламний бізнес ледь животіє.
Автопробіг має на меті збудити людей. Ми намагаємось вплинути на ту збайдужілість, щоб розмови вийшли із кухні
Всеволод Миськів

Не хочемо нічого спільного мати з політиками
Всеволод Миськів
«Це стосується всього бізнесу в Україні. Цей автопробіг має на меті збудити людей. Ми намагаємось вплинути на ту збайдужілість, щоб розмови вийшли із кухні», – зауважив підприємець.

Водночас Асамблея громадських організацій малого і середнього бізнесу не хоче об’єднуватись із жодною з партій.

«Бо це кишенькові партії, які лише дбають про свої інтереси, а не людей, а тому ми створили громадську організацію і не хочемо нічого спільного мати з політиками», – наголосив Всеволод Миськів.

На Львівщині немає лідера, який би організував людей

Троє львівських активістів «Батьківщини» розпочали голодування на підтримку лідера Юлії Тимошенко. Вони встановили п’ять наметів у центрі біля пам’ятника Шевченкові і агітаційну ятку. Один із голодуючих Ігор Стецькович заявив Радіо Свобода, що голодуватиме доти, доки це робитиме і Юлія Тимошенко у в’язниці.
Мовчання нашого суспільства дає впевненість нашим доморощеним рабовласникам, що народ погодився на роль раба
Ігор Стецькович

«Мова йде про фізичне знищення Тимошенко владою. А мовчання нашого суспільства дає впевненість нашим доморощеним рабовласникам, що народ погодився на роль раба», – каже голодувальник.

Тим часом одна із львів’янок пояснила місцевому політику, що немає лідера в області, за яким би люди пішли. «Немає такої людини, яка б організувала людей», – каже львів’янка.

Нинішні протести у Львові лише підтвердили дані багатьох соціологічних досліджень, що в українському суспільстві панує недовіра до влади і політиків, як провладних, так і опозиційних, а ще розгубленість і апатія роз’єднують людей.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG