Доступність посилання

ТОП новини

На території колишнього заводу в Донецьку відкрили арт-галерею


Донецьк – У Донецьку на місці колишнього заводу відкрили чотири зали художньої галереї. Мистецька організація, яка називає себе «Платформа культурних ініціатив «Ізоляція», відкрила новий арт-майданчик. І перша виставка в ній присвячена гендеру.

Мешканців шахтарської столиці сучасним мистецтвом не бавлять. По суті, «Ізоляція», як арт-майданчик для демонстрації актуальних тенденцій мистецтва – єдине місце в Донецьку, де можна бачити твори сучасників постійно. Закриваються одні екпозиції, відкриваються інші, проходять літературні читання. Все це на території колишнього заводу із відповідним промисловим пейзажем, по сусідству, до речі, терикон. До речі, назва «Ізоляція» – невипадкова. Раніше на цьому місці працював завод із виробництва ізоляційних матеріалів.

Нову галерею вирішили відкрити на території колишнього медпункту підприємства, і цю назву також залишили, антураж усередині відповідний: на вході медичне приладдя, лікарняні меблі. Перша виставка називається: «Гендер в «Ізоляції»: право на самоконструювання в умовах патріархату». Про те, чому було обрано саме таку тематику, докладніше розповіла куратор експозиції Олена Червоник.

«Гендер – це не про жінок»

«Гендер – це не про жінок, а про всіх. Більшість жіночих робіт, тому що в Україні, на жаль, вже виникло розуміння, що потрібно вже якусь жіночу емансипацію робити. Але про чоловіків ніхто не розмовляє взагалі. Мистецтво, що промовляє щось чоловіче, його немає. Тобто це не моя кураторська методологічна помилка, що я відібрала лише роботи про жінок, а це просто віддзеркалення того, що немає робіт, які говорять щось про чоловіків», – зауважує Олена Червоник.

Олена Червоник додала, що це роботи українських авторів – такою є концепція «Медпункту»: тут виставлятимуть переважно вітчизняних митців. Одна з художниць, киянка Ксенія Гнилицька, розповіла Радіо Свобода, що саме вона досліджувала, пишучи портрети українок.
Роботи Ксенії Гнилицької
Роботи Ксенії Гнилицької

«Я досліджувала такий момент, що українська жінка, маючи якусь східну красу, прикрашаючи себе зовнішньо, при цьому є доброю ніжною матір'ю і самостійною особистістю. При цьому вона продовжує рекламувати себе як товар ще після того, як ми пережили Радянський Союз, де жінка була товаришем, всі були однакові, й не було ніяких відмінностей. І все це вкладається в образ дівчини зі Східної Європи, яка показує себе і хоче познайомитися з кимось, і щодо неї є певні стереотипи», – зазначила художниця.

«Ізоляцію» створили близько двох років тому. Вона існує за рахунок міжнародних культурних фондів. Експозиція працюватиме до початку липня, вхід на неї вільний.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG