Доступність посилання

ТОП новини

Природні ресурси – у власність чиновників? (огляд преси)


Київ – Народні депутати України хочуть віддати чиновникам одноосібні права на надра, ліси, річки і всю живність у них. Як стверджує газета «День», парламентарі вирішили спростити процедуру доступу до об’єктів, які мають історичну, природно-заповідну та культурну цінність, а також – дозволи на природні ресурси. Запропоновані зміни до законодавства мають на меті розформувати Національну комісію з Червоної книги, ліквідувати всі територіальні управління Мінприроди України, а також передбачають забрати у Мінприроди право затверджувати ліміти на полювання та вирубування лісу. Конкретніше «День» розповідає у статті «Червона книга: епілог».

У перший числах травня українські школярі починають готуватися до вступної кампанії. Цього року, як нагадують «Ізвєстія в Україні», вона стартує на місяць раніше, ніж зазвичай. Відтак вже сьогодні випускникам потрібно обирати майбутню професію. За інформацією газети, більше шансів працевлаштуватися і отримати гарну зарплату мають програмісти, слюсарі, зварювальники, металурги і транспортники. А ось у 2017 році, коли нинішні абітурієнти отримають дипломи, найзатребуванішими і найоплачуванішими будуть медики, інженери та аграрії.

На складах державних шахт накопичилось понад 400 тисяч тонн вугілля, яке виявилося нікому не потрібне, бо задороге й не вельми якісне. Як пише тижневик «Влада грошей», нині 95% державних шахт працюють неефективно: коли 2 тисячі осіб добувають 300 тонн вугілля за добу, бо досі працюють вручну відбійними молотками. При цьому собівартість тонни вугілля доходить до 2 тисяч гривень, тоді як у світі середній показник 860 гривень. Абсолютно непрозорі підходи до купівлі-продажу вугілля ще більше закріплюють корупційну складову, наголошує видання. Про те, як вирішити вугільну проблему «Влада грошей» розмірковує в статті «Чорна справа».

Міністерство охорони здоров’я запропонувало обов’язково забирати у померлих органи для трансплантації, стверджує «Газета по-українськи». Уникнути посмертного розбирання на частини можна лише особисто, тобто за життя оформивши відповідну заборону. Зараз в Україні за законом діє презумпція незгоди. Вважається, що померлий був проти використання своїх органів, і медики мають просити дозволу в його родичів. Про переваги і небезпеки подібного рішення видання розмірковує в матеріалі «Владі потрібні наші голоси чи органи?»
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG