Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Криму: високі технології чи «бруд» і «сморід»?


У рамках робочої поїздки до Криму Президент України Віктор Янукович в Армянську взяв участь у відкритті нового комплексу з виробництва сірчаної кислоти «​​Кримський ТИТАН», 27 квітня 2012 року
У рамках робочої поїздки до Криму Президент України Віктор Янукович в Армянську взяв участь у відкритті нового комплексу з виробництва сірчаної кислоти «​​Кримський ТИТАН», 27 квітня 2012 року
Сімферополь – Віктор Янукович у пятницю перебував з робочим візитом у Криму. В Армянську Президент України взяв участь у відкритті нового комплексу з виробництва сірчаної кислоти на заводі «Кримський титан», а в Сімферопольському районі відвідав одну з найбільших у світі сонячних електростанцій «Перово» компанії «Актів Солар». Там глава держави говорив про інвестиційний клімат, підтримку реального сектору економіки, про екологічні євростандарти і розвиток альтернативної енергетики.

Віктора Януковича 27 квітня знайомили з першими результатами реалізації «Стратегії розвитку Криму», затвердженої два роки тому. Під час урочистого відкриття нового цеху із виробництва сірчаної кислоти на комбінаті «Кримський титан», йому розповіли, що це – найбільший інвестиційний проект у Криму за роки незалежності України.

Нове виробництво дозволить знизити собівартість продукції на 20%, а в перспективі вдвічі збільшити виробничі потужності підприємства. У новому цеху застосовуватимуть енергозберігаючі технології, які дозволять підприємству на 40% знизити обсяги споживання електроенергії і майже на стільки ж – використання природного газу, а також значно скоротити викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

За тими ж урядовими даними, сонячна електростанція «Перове», яку відвідав Віктор Янукович, – найбільший у світі фотоелектричний парк за показниками встановленої потужності, що виробляє екологічно чисту енергію. Нинішньої потужності станції достатньо, щоб забезпечити потребу в електроенергії близько 26 тисяч домогосподарств.

Президент, коментуючи побачене, сказав, що «одним із пріоритетних завдань влади сьогодні є забезпечення розвитку реального сектору економіки. Окрему увагу глава держави звернув на «важливість покращення інвестиційного клімату у країні», щоб інвестори вірили, що Україна – «цивілізована країна, в яку вигідно вкладати інвестиції і де є всі умови захисту прав власності, інвестицій та їхнього повернення», – цитує Віктора Януковича його прес-служба.

Де межа між державно-приватним підприємництвом і корупцією?

Главу держави в Криму супроводжував близький до влади бізнесмен Дмитро Фірташ, який, за даними преси, є власником заводу «Кримський титан». А ось за фірмою «Актів Солар», як писала «Українська правда», стоять брати Клюєви, які є частиною влади.

Президенту про це нагадали місцеві журналісти і запитали главу держави, де межа між державно-приватним підприємництвом і лобіюванням інтересів конкретного, близького до чиновників, бізнесу.
Це той бруд, в якому звикли купатися політикани і популісти. Які багато разів були при владі, але нічого, як кажуть люди, путнього своїми руками у цій країні не зробили
Віктор Янукович

У відповідь Віктор Янукович назвав інформацію про причетність братів Клюєвих до «Актів Солару» «брудом» і «смородом».

«Це той бруд, в якому звикли купатися політикани і популісти. Які багато разів були при владі, але нічого, як кажуть люди, путнього своїми руками у цій країні не зробили. І вони далі продовжують отруювати життя не лише собі, насолоджуватися цим смородом, але й усім решта», – сказав Віктор Янукович і порадив щодо фактів корупції звертатися до правоохоронних органів і суду.

Валентина Самар, редактор Центру журналістських розслідувань, який писав про причетність українських урядовців до багатьох бізнес-проектів у Криму, каже, що держава, безсумнівно, має підтримувати розвиток реального сектору економіки і захищати інвестиції у нього, але це мають бути єдині правила, спільні і без винятків для усіх.
Ми бачимо сонячну енергетику компанії сімейства Клюєвих, яка пов’язана із номінальним співвласником «Межигір’я»
Валентина Самар

«Ми ж сьогодні бачимо, що таку підтримку держави отримують бізнес-структури, близькі і лояльні до влади, а також люди, які власне в ній і представлені. Карту Криму вже сьогодні можна малювати за зонами інтересів олігархів. Північ – це хімічні підприємства Фірташа, в степовому Криму ми бачимо сонячну енергетику компанії сімейства Клюєвих, яка, до того ж, пов’язана із номінальним співвласником «Межигір’я». Вітроенергетику розвиватимуть структури, афільовані з родиною міністра регіонбуду Близнюком, західний Крим, як відомо, вже віддано під величезний туристичний проект віце-прем’єра Бориса Колесникова», – зазначила Валентина Самар.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG