Доступність посилання

ТОП новини

Вітрові електростанцій у Британії – великі вітряки декому заважають


Лондон – Придивіться у Британії уважно навколо і на дахах деяких будинків ви побачите панелі сонячних батарей, а ознакою краєвидів подекуди стали велетенські вітрові електротурбіни. Для багатьох – це ознака часу і бажаних кроків до використання чистої енергії. Але є люди, які вважають усі ті вітряки несерйозними іграшками, що псують краєвиди.

Американський мільярдер Дональд Трамп під час виступу у комітеті шотландського парламенту виступає проти побудови однієї з вітрових електростанцій. Підприємець заявив, що скасує свої плани інвестування понад півмільярда доларів у розбудову гольфового курорту з готельними та житловими комплексами в одній з наймальовничіших місцевостей Шотландії. Він невдоволений тим, що кілька вітряків поруч у морі будуть псувати краєвид і, можливо, відохочувати відвідувачів. Дональд Трам має чимало однодумців і навіть підтримує їх своїми грошовими внесками.

У той час як Британія намагається диверсифікувати енергопостачання та зменшити викиди парникових газів за допомогою відновлюваних джерел енергії, тривають суперечки щодо того, яким чином це зробити найкраще.

Ніхто не хоче більше платити за газ та електроенергію, але багато британців також не хочуть, наприклад, бачити велетенські вітряки позаду своєї хати.

Проте результати опитувань громадської думки нещодавно виявили, що 43% британців підтримують урядові субсидії на розвиток відновлюваної енергетики і лише 18% проти таких субсидій.

«Не хочу, щоб ми були залежними від викопного палива»

Британський підприємець Дебора Міден відома підтримкою нових проектів та інноваційних компаній в країні – одна з активних прихильників відновлюваної енергетики.

«Це важливо з двох причин: це важливо для планети, але навіть якщо хтось хоче це залишити осторонь, це важливо і для країни. Я не хочу, щоб ми були залежними від викопного палива, яке точно колись вичерпається. Воно дуже коштовне, воно спричиняє зростання цін на пальне. Я хочу, щоб ми зосередилися на відновлюваній енергії, за якою майбутнє. І це може потребувати трохи короткотермінових інвестицій, але у перспективі допоможе нам знизити ціну енергії», – сказала Дебора Міден в інтерв’ю британському телебаченню.

Прихильники відновлюваної енергетики вказують на Німеччину з проголошеними Берліном планами до 2050 року отримувати всю електроенергію з відновлюваних джерел.

Британці наразі менш амбітні, але за міжнародними зобов’язаннями вже 2020 року Велика Британія мусить отримувати 15% своєї енергії з відновлюваних джерел.

Прихильники чистої енергії вказують, що британські острови не можуть похвалитися сонячними днями, але вітру, енергії хвиль і припливів досить, щоб скористатися ними для зміцнення енергонезалежності країни та для зниження ціни енергії для кожного громадянина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG