Доступність посилання

ТОП новини

Камені у нирках і кров депресивних підлітків


Люди, які мають камені в нирках, знають, які фізичні страждання і передусім біль викликає це захворювання. Групі американських вчених вдалося визначити причини виникнення ниркових каменів. Про це повідомляє інтернет-ресурс ScienceDaily.

Згідно з дослідженням науковців кафедри медицини Вашингтонського університету, походження каменів пов’язане з кристалізацією кальцію в нирках. З огляду на це пацієнтам пропонують, як правило, відповідну дієту зі зниженням вживання солі і збільшенням вживання питної води.

Однак дослідники визначили ще одного суттєвого провокатора походження каменів. Він схований у генетичній площині. Один із генетичних компонентів – клаудін-14 – підвищує ризик утворення каменів у нирках на 65 відсотків.

Коли клаудін-14 перебуває в бездіяльності, нирки функціонують нормально, як у кожної здорової людини. Порушення дієти з уживанням підвищених доз кальцію, разом із браком питної води, виводить клаудін-14 зі стану летаргії і призводить до кристалізації кальцієвих утворень.

Відтепер, знаючи механізм виникнення хвороби, учені зможуть точніше визначати необхідні медичні препарати, щоб запобігти цьому руйнівному і болючому захворюванню. Ще одна таємниця людського організму подолана. Будьте здорові.

Як розпізнати депресію у підлітків

Завдяки аналізові крові віднині можна діагностувати наявність депресії у підлітків. Про це повідомляє британський журнал New Scientist.

Як правило, у підлітковому віці дуже складно визначити депресію внаслідок природніх гормональних змін в організмі дитини. Щоб подолати цю проблему, науковці університету в американському штаті Іллінойс спробували порівняти поведінку генів у здорових підлітків і у тих, які страждали на депресію.

В експерименті брали участь загалом 28 пацієнтів, половина з яких перебувала в депресії. Дослідники концентрували свою увагу на поведінці щонайменше 52 генів. Згідно з експериментом, щонайменше 12 генів у депресивних підлітків змінюють свою поведінку. Цю зміну відзеркалено у відповідних показниках крові.

Відтак складний стан підлітків можна буде пояснювати точніше, якщо легше фіксуватиметься депресивний розвиток. Лікарі зможуть підбирати відповідне лікування, а батьки ставитимуться до своїх дітей із більшим розумінням їхніх непростих проблем. Бережіть своїх рідних і будьте здорові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG