Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Медведєв помінялися усіма посадами


«Я ніколи за своїми переконаннями не був лібералом, я людина з консервативними цінностями», – сказав президент Росії Дмитро Медведєв партійному активу «Єдиної Росії». Уже через місяць Медведєв стане не тільки новим главою російського уряду, але й головою правлячої партії. Так вирішив новий старий російський президент Володимир Путін, і в рішенні цьому немає нічого дивного.

Ті, хто поквапився ховати Медведєва після «рокіровки» посадами з Путіним, не зрозуміли самої суті російського політичного процесу. Росія – не особиста диктатура, це клановий авторитарний режим.

Саме конструкція, в якій Путін і Медведєв міняються ролями, повною мірою відображає баланс сил між олігархічними угрупованнями. І тому Путін міг без особливих побоювань залишити пост президента після 8 років роботи, а Медведєв без особливих роздумів про власне майбутнє йде з Кремля в Білий дім.

Коли Медведєв каже журналістам, що їм варто розслабитися, тому що це надовго, він говорить правду. Це рівно настільки, скільки буде існувати нинішня російська політична система. Путін і Медведєв будуть правити разом і мінятися посадами – або підуть разом із «Єдиною Росією», керованою демократією та іншими елементами конструкції олігархічного авторитаризму.

Цього не зрозумів ні Лукашенко, ні Янукович

Все інше – лише прикмети стилю. Медведєв дозволяє задавати собі питання, яких не хоче чути Путін, але дає на них відповіді, які нічим по суті не відрізняються від позицій його попередника і наступника на посаді президента Росії.

Медведєв більшою мірою зацікавлений Сколково, а Путін – сочинською Олімпіадою, але все це – скоріше інтерес до фінансових потоків, ніж до реальних об’єктів. Так, вони можуть конкурувати – саме за ці фінансові потоки, за своїх людей на «хлібних» посадах. Але з принципових питань вони завжди домовляться.

Цього не зрозуміли не тільки на Заході, де багато політиків чотири роки тому вмовили себе, що Медведєв – це альтернатива Путіну. Цього не зрозуміли – чи не захотіли зрозуміти – навіть президенти Олександр Лукашенко і Віктор Янукович, які спробували використовувати конкуренцію між Медведєвим і Путіним у своїх інтересах. І зараз обидва пожинають плоди цього свого небажання зрозуміти, що президент і прем’єр Росії завжди домовляться за їхній рахунок.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG