Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиції російського олігарха Дерипаски в Чорногорію скоро закінчаться


Олег Дерипаска
Олег Дерипаска
Маленька Чорногорія, як і всі європейські країни, що намагаються залишити позаду своє комуністичне минуле, прагне інтегруватися в Європу, шукає інвестицій і намагається пережити фінансову кризу, яка все лютіше б’є по Європі. Цими днями Милорад Катнич, міністр фінансів Чорногорії, був у Вашингтоні на нарадах Світового банку та Міжнародного валютного фонду. Він розповів про зміни в його державі і про те, як його країна залучає інвестиції та воює з поганими інвесторами.

Після розпаду Югославії Чорногорія намагалася збудувати соціальну державу. П’ятдесят відсотків бюджетних коштів йшли на проведення цієї політики. Після 2009 року всі зрозуміли: Чорногорія не зможе втримати цю модель, тому мусить розпочати серйозні реформи.

У країні, де люди звикли жити на субсидіях, де немає традиції індивідуальних ініціатив, де патерналістські традиції диктують, що уряд повинен вирішувати все, перша проблема, яку необхідно подолати – це людська настанова, каже міністр Милорад Катнич.

«У соціалістичній країні ми не маємо доброго спадку для бізнесу і підприємництва, й тому ми намагаємося змінити цю систему. Легше змінити закони, легше реформувати за допомогою нових законів, у рамках європейської директиви, але дуже важко змінити спосіб буття і мислення. Ми намагаємося подолати цей перехідний період», – зазначає міністр фінансів.

Зараз в Чорногорії, населення якої становить 600 тисяч осіб, 12–13 відсотків безробітні. Водночас понад 30 тисяч заробітчан із Боснії, Сербії та Косова працюють у Чорногорії. Міністр Катнич вважає, що люди, які відмовляються від роботи, а ці робочі місця тоді займають трудові мігранти, не повинні отримувати державної допомоги.

Дерипаско, до побачення?

Інвестиції – це чарівне слово, яке не сходить з вуст політиків, інвестиції мають рятувати економіку не однієї посткомуністичної країни. В тому числі і Чорногорії.
2005 року більшість акцій найбільшого алюмінієвого концерну Чорногорії приватизувала компанія російського олігарха Олега Дерипаски. Нині Чорногорія виплачує цій компанії субсидії і вирішує, що робити далі.

«Ми дотримуємося умов контракту. В контракті вказано: коли інвестор не виконує зобов’язань, ми перебираємо акції російського власника. Однак для нас важливіше вирішити майбутнє цього концерну, чи має він продовжувати працювати, чи його закрити», – зауважив Милорад Катнич.

Справу розглядає незалежна комісія, і відповідне рішення має бути швидко ухвалено.

У Чорногорії багато критики прозвучало навколо курорту «Свети Стефан». Це мальовниче місце взяла була в концесію грецька компанія «Рестис», однак цей курорт поки що закритий для відвідувачів. Але і це скоро зміниться, запевняє Катнич, оскільки інша фірма-суборендар «Аман» (Сінгапур) – один зі світових туристичних лідерів – скоро відкриє острів туристам, запевняє Катнич.

«Вони вже частково відкрили це місце. Офіційно за два тижні курорт «Свети Стефан» буде відкрита туристам. Це чудові інвестиції, і вони дуже допоможуть у розвитку нашого туризму», – зауважив міністр фінансів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG