Доступність посилання

ТОП новини

Донецький фінал, галицький сум


Фінальний поєдинок Кубка України для НСК «Олімпійський» стане генеральною репетицією матчів Євро-2012
Фінальний поєдинок Кубка України для НСК «Олімпійський» стане генеральною репетицією матчів Євро-2012
Цього тижня стали відомі фіналісти кількох неспівмірних за значенням футбольних турнірів. На головних європейських аренах визначилися учасники вирішальних поєдинків Ліги чемпіонів і Ліги Європи, а в Україні з’ясували, що національний Кубок 6 травня в Києві виборюватимуть дві донецькі команди – «Шахтар» і «Металург».

Клуби з Донбасу були фаворитами протистоянь з «Волинню» і «Карпатами», але до фіналу увійшли не червоною доріжкою. Луцька команда до останніх секунд домашнього півфіналу сподівалася перевести гру з чемпіонами України в овертайм – на 83-й хвилині феєричної зустрічі Лопес скоротив відставання «Волині» до мінімуму (2:3). Здавалося, що всі питання зняв на 88-й хвилині Тейшейра, коли відновив перевагу гірників у два м’ячі. Господарі знайшли у собі сили на третій гол (уже в доданий час відзначився головний бомбардир «Волині» Майкон), і все ж фінальний свисток арбітра зафіксував перемогу «Шахтаря» – 3:4.

«Металург» відкриває Європу

Не такою багатою на голи видалася гра в Донецьку, де «Металург» приймав «Карпати». Для львівського клубу, який балансує на межі вильоту з прем’єр-ліги, Кубок України був останнім шансом врятувати провальний сезон. «Металург» теж покладав особливі надії на цю зустріч. Вона мала всі ознаки фіналу, адже переможець здобував не просто шанс поборотися з «Шахтарем». Право зіграти 6 травня на київському НСК «Олімпійський» передбачає водночас і путівку на міжнародну арену – до Ліги Європи, оскільки «Шахтар» змагатиметься в Лізі чемпіонів.

Саме висока ціна перемоги диктувала обережний характер гри. Навіть за таких умов господарі створили більше нагод, і все ж основний час зустрічі завершився без забитих м’ячів. Не стали результативними і тридцять додаткових хвилин, хоча наприкінці овертайму з пенальті мав забивати Микола Морозюк – голкіпер львів’ян Мартін Богатінов класно зреагував на його удар. А от у післяматчевій лотереї краще пробили 11-метрові футболісти «Металурга», які заслужено перемогли і наприкінці літа представлятимуть Україну у кваліфікації другого за значенням європейського клубного турніру.

«Барселона» втрачає

Тим часом, у головному клубному турнірі континенту чемпіон склав повноваження. «Барселона» за сумою двох матчів поступилася у півфіналі Ліги чемпіонів англійському «Челсі», який переміг удома (1:0), а згодом у меншості спромігся зіграти внічию (2:2) на стадіоні «Камп Ноу».

Останні дні взагалі стали драматичними для каталонців. В іспанській Прімері вони фактично віддали чемпіонство в руки заклятим опонентам з мадридського «Реала», до всього у суботу оголосив про рішення піти з посади головного тренера колишній легендарний футболіст «блауґранас» Хосеп Ґвардіола.

У фіналі «Челсі» зіграє з німецькою «Баварією», яка свій щасливий квиток у протистоянні зі все тим же «Реалом» витягла у серії пенальті. До речі, головний матч Ліги чемпіонів 19 травня прийматиме домашній стадіон мюнхенців, що дає їм певні переваги.

А от у Лізі Європи фінал буде іспанським. У ньому зіграють два клуби зі схожими назвами – «Атлетик» з Більбао і «Атлетико» з Мадрида.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG