Доступність посилання

ТОП новини

В Іспанії протестують проти бюджетних скорочень


Тисячі людей вийшли в неділю на демонстрації в Іспанії в столиці Мадриді та ще більш як 50 містах на протест проти нових урядових заходів бюджетних заощаджень, які передбачають скоротити витрати на освіту і охорону здоров’я.

Наступними днями плануються нові протести, зокрема, в Барселоні, де в четвер має відбутися засідання Європейського центрального банку.

Уряд Іспанії наприкінці минулого тижня ухвалив відмовитися від безкоштовних ліків за рецептами для пенсіонерів і підвищити плату за навчання в вишах, щоб таким чином заощаджувати ще по 10 мільярдів євро на рік.

Раніше в бюджеті на нинішній рік уже здійснили скорочення на 27 мільярдів євро, яких вимагають від країни в зоні спільної валюти євро.

Уряд Іспанії, яка потерпає від боргової і бюджетної кризи, планує цього року скоротити бюджетний дефіцит до 5,3 відсотка від валового внутрішнього продукту з минулорічних 8,5 відсотків, а наступного року – до 3 відсотків.

Економіка Іспанії нині знову сповзає до рецесії, а безробіття найвище з-поміж усіх 17 країн ЄС, які користуються євро – за перший квартал цього року воно сягнуло 24 відсотків, що є найгірше становище від 1996 року.
XS
SM
MD
LG