Доступність посилання

ТОП новини

ВІЛ-інфіковані повії та Євро-2012


Київ – Українська міліція зробить все, щоб подолати негатив від проституції у містах, що приймають Євро-2012. Про це запевнюють у міліцейському відомстві. Водночас, в іноземній пресі з’явилася інформація, що нібито кожна п’ята українська повія – ВІЛ-інфікована. Всесвітня організація охорони здоров’я раніше прямо закликала вболівальників, які їдуть на чемпіонат в Україну, уникати повій, щоб не заразитися.

Шість років тому киянка Ольга дізналася, що інфікована, однак дівчина працювати в секс-бізнесі продовжує. Хоча менше – каже, що здоров’я не дозволяє. Не так давно вона почала отримувати антиретровірусну терапію, раніше ліків їй не давали, казали «виглядаєш занадто добре», розповідає вона.
З тих дівчат, з якими я стою там на зупинці – три з них інфіковані
киянка

«З тих дівчат, з якими я спілкуюся, стою там на зупинці – три з них інфіковані, одна говорить, що ні, але я їй не вірю. Інші, з ким я працюю – я їх бачила в п’ятій інфекційній, з одною з них у нас один інфекціоніст. Це жах! Ну бачите, що люди хворі, ну легалізуйте, ну дайте нам якусь пенсію, щоб ми не йшли на цю трасу, не заражали людей. Мало чого – презерватив рветься, чи ще щось. Ми не розкажемо, що інфіковані ні клієнту, нікому. Але ми завжди в презервативах, я ще й роздаю їх», – стверджує Ольга.

Водночас інша представниця секс-бізнесу, що працює в одному з житлових будинків у центрі Києва, запевняє, що клієнти не мусять турбуватися через здоров’я дівчат.
Всі дівчата «чисті», це бізнес, інших не тримаємо. За свою безпеку не турбуйтеся
киянка

«Всі дівчата «чисті», це бізнес, інших не тримаємо. Довідок про це не маємо, це ж не державний заклад, але дівчата займаються цим давно, а працедавці ж зацікавлені у їхньому здоров’ї. Тому я вас переконую – все нормально. За свою безпеку не турбуйтеся, будь ласка!» – переконують там.

ВІЛ серед жінок комерційного сексу

Статтю під назвою «ВІЛ-інфіковані проститутки приховують свій статус і наражають на небезпеку англійських футбольних фанів» опублікувала нещодавно англійська газета the Sun. Автор матеріалу Нік Паркер наводить невідомо звідки взяту статистику: кожна п’ята повія в Україні має ВІЛ. Темпи поширення вірусу в Україні найвищі у Європі, але громадські організації, які займаються ВІЛ/СНІД, вважають, що такі цифри є перебільшеними.

Всього в Україні зареєстровано 115 тисяч ВІЛ-інфікованих осіб, але за неофіційними даними недуга зачепила майже півтора відсотка населення. Серед жінок, які надають сексуальні послуги за гроші, цей показник, звичайно, вищий, каже Радіо Свобода представник Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала. За інформацією альянсу, він становить у середньому 6%.

«Це середній показник, може бути набагато більше, може бути набагато менше. У містах великих, де більш поширений СНІД, (Київ, Одеса, Дніпропетровськ) може бути більше ніж 10%», – каже Скала.

Безпека туристів

Правоохоронні органи роблять усе, щоб подбати про безпеку туристів, які приїдуть в Україну на футбольний чемпіонат, заявляє речник Міністерства внутрішніх справ Володимир Поліщук. А серед методів – профілактичні бесіди з повіями.
Якщо їм впаде в очі дівчина, яка вже колись затримувалася, з нею будуть проводитися певні профілактичні бесіди
Володимир Поліщук

«Головну свою роботу міліція спрямовує не на цих адміністративних правопорушниць, а на організаторів місць розпусти, звідників, тих людей, які на цьому заробляють гроші. Тому в комплексі заходів – їх дуже багато по підготовці до 2012 – також будуть профілактичні заходи, спрямовані на попередження проституції, звідництва та місць розпусти, – каже Володимир Поліщук. – Там, де будуть вболівальники, команди, адміністрація, там будуть працювати представники міліції, управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, патрульної служби міліції. Якщо їм впаде в очі дівчина, яка вже колись затримувалася, з нею будуть проводитися певні профілактичні бесіди».

У квітні в Києві та інших містах, які приймають чемпіонат, збільшилася кількість реклами з надання сексуальних послуг. У громадському русі «Віра, надія любов», який опікується працівницями секс-бізнесу в Одесі, говорять: дівчата подейкують, що на Євро-2012 можна буде добре заробити. Тому багато хто поїде в міста, що приймають чемпіонат, розповідає активіст руху.

«Розмови серед дівчат зараз такі: наїде багато-багато гостей, саме іноземців, – каже він. – Це означає, що дуже багато буде роботи. Тобто, приїдуть люди з грошима. А не наші злиденні українці».

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я ще у лютому закликала вболівальників, які поїдуть влітку на Євро-2012 в Україну, уникати незахищеного сексу і не контактувати з повіями, щоб не заразитися.

Легалізація проституції – вирішення всіх проблем?

Більшість проблем сфери секс-бізнесу можна вирішити, легалізувавши його, впевнений український правозахисник Дмитро Гройсман. Це стосується і запобігання захворюванням.
Легалізовувати проституцію дорослих необхідно, це тренд яким рухається вся Європа
Дмитро Гройсман

«Легалізовувати проституцію дорослих необхідно, це тренд яким рухається вся Європа. По-перше, це податки. По-друге, це медичний контроль за цією цільовою групою. Також це більші можливості для боротьби з нелегальною проституцією ­– втягування в ці діяння неповнолітніх»,говорить Гройсман.

За даними громадських організацій, в Україні до комерційного сексу залучено від 52 до 83 тисяч жінок. Точної офіційної статистики про секс-індустрію немає. У МВС повідомляють, що минулого року задокументували 4 тисячі «представниць цієї професії», яких оштрафували, адже проституція в Україні це адміністративне правопорушення.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG