Доступність посилання

ТОП новини

Влада посилює великий капітал за рахунок трудящих – Чемерис


Влада посилює великий капітал за рахунок трудящих – Чемерис
Влада посилює великий капітал за рахунок трудящих – Чемерис
Сьогодні у Києві має відбутися низка акцій до дня 1 травня, одна з яких, організована, зокрема, Конфедерацією вільних профспілок України та інститутом «Республіка», спрямована проти проекту Трудового кодексу. Учасники акції також мають намір висловити своє негативне ставлення до проекту закону Про мирні зібрання. Проект Трудового кодексу спрямований на те, щоб ще збільшити прибутки великого бізнесу в Україні, а через законопроект Про мирні зібрання влада хоче обмежити право українців на свободу зібрань. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив голова інституту «Республіка» Володимир Чемерис.

– Що є метою вашої акції?

Сьогоднішня акція непарламентських лівих сил і незалежних профспілок, це – не стільки святкування Дня міжнародної солідарності трудящих, скільки виступ проти ринкових реформ, які безперервно ось вже 20 років поспіль проводять різні українські уряди, і виступ за соціальні зміни, які назріли в Україні.

Трудовий кодекс спрямований на те, щоб ще більше зробити безправною людину праці і все більше прибутків отримували представники великого капіталу
Володими Чемерис

– Профспілки та ліві організації протестуватимуть проти проекту Трудового кодексу. Що саме не влаштовує у цьому документі?

Справа в тому, що насправді Трудовий кодекс спрямований на те, щоб ще більше зробити безправною людину праці і все більше прибутків отримували представники великого капіталу.

Трудовий кодекс – це лише один з елементів того, що робить український великий капітал, отримавши всю соціальну і політичну владу. Це – виступ не лише проти Трудового кодексу, але й проти пенсійної реформи, яку вдалося провести зараз представникам українського уряду, і проти майбутніх проектів Житлового кодексу, проти податкової політики, яку проводить уряд, проти наступу на соціальні і громадянські права українців.

Проект Трудового кодексу є в порядку денному Верховної Ради вже на наступний парламентський тиждень, тобто на 17 травня, і, я думаю, що сьогоднішній виступ, сьогоднішня демонстрація представників профспілок та лівих непарламентських організацій не остання. І найближчим часом ми матимемо хвилю соціальних протестів проти проекту Трудового кодексу, який насправді планує узаконити і дванадцятигодинний робочий день, узалежнити діяльність профспілок від роботодавця, і спрямований на те, щоб все більше експлуатувати представників найманої праці.

– Проект закону Про мирні зібрання. Що Вас в ньому насторожує? Які можуть бути наслідки після його ухвалення?

Мирні зібрання це – найбільш ефективний спосіб, яким українці можуть захистити свої права
Володимир Чемерис

Це вже не перша спроба провести закон Про мирні зібрання, тобто обмежити право українців на свободу зібрань. Справа в тому, що в Україні щороку зростає кількість протестів, і все більше протестів стає з виразним соціальним спрямуванням. Студенти протестують проти комерціалізації освіти, робітники – проти Трудового кодексу, дрібні підприємці проти Податкового кодексу і взагалі всі, хто працює та пенсіонери, – проти пенсійної реформи, яку запроваджує український уряд.

Мирні зібрання це – найбільш ефективний спосіб, яким українці можуть захистити свої права. Влада намагається забрати цей інструмент у громадян, і тому низці громадських організацій вже 2010 року вдалося поховати закон Про мирні зібрання, який встановлював тоді 4-денний термін повідомлення про мітинги, встановлював обмеження проведення мирних зібрань в часі і просторі. Зараз влада намагається його реанімувати. Проте, я думаю, що вона отримає такий же самий виступ проти намагання обмежити свої громадянські права, як і два роки тому.

– Наскільки численною може буди акція профспілок та лівих організацій?

Думаю, що це буде перший в Україні виступ саме непарламентських лівих сил та незалежних профспілок і, думаю, ми побачимо в цьому році силу цих організацій. Справ в тому, що в Україні існує соціальний запит на суспільну силу, яка б змогла представляти інтереси тих соціальних груп – від безробітних і робітників до технічної інтелігенції та дрібних підприємців, на плечі яких великий капітал хоче покласти весь тягар виходу з кризи.

Це буде дуже численний виступ. І, можливо, він буде першим таким в Україні. А за ним послідують все більші і більші хвилі невдоволення, і послідує соціальний виступ, який має привести в Україні до соціальної революції.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG