Доступність посилання

ТОП новини

«Будь вірним, це модно» – заклик польських студентів


Варшава – Зберігати вірність своїй «другій половині» – це чудово, це привабливо, це «сексі». У цьому переконані польські студенти, які розгорнули широку суспільну кампанію, що популяризує традиційні сімейні цінності. У рамках кампанії відбуваються дискусії, семінари, концерти. Акцію підтримали відомі у Польщі люди, про неї говорять провідні медіа країни, а один із популярних музичних гуртів присвятив їй свою пісню.

Плакат, який рекламує незвичну кампанію «Вірність – це сексі» спершу дивує. Це фотографія чоловічого кулака з піднятим середнім пальцем, на якому шлюбна обручка. Дехто сприймає такий недвозначний жест як особисту образу. А дехто широко усміхається й каже, що якби не провокаційний жест, то не звернув би на плакат уваги.

Один із організаторів резонансної акції, варшавський студент Міхал Ґродзький твердить, що автори плакату навмисне вдалися до мистецької провокації. Інакше, каже він, важко було б привернути увагу пересічного, особливо молодого поляка до кампанії, яка пропагує вірність.

«Ми хочемо спрямувати наше звернення до молодих людей, яким здається, що вірність – це щось старосвітське, консервативне, а ми показуємо, що це не так, Сміливим жестом (середнім пальцем, на якому обручка) ми показуємо, що думаємо про зраду», – сказав Ґродзький.

Кампанія наперекір нав’язливій пропаганді розпусти

Міхал Ґродзький розповів Радіо Свобода, що ідея незвичайної кампанії виникла як реакція на нав’язливу пропаганду шоу-бізнесом подружньої зради. Польський художній фільм «Ох Кароль-2. Вірність – нудна» неабияк розлютив одного із варшавських студентів на ім’я Кароль. Нещодавно цей хлопець одружився, і йому було дуже неприємно, що кіногерой з його ім’ям пропагує розпусту. Порадившись із друзями, студент вирішив зробити щось наперекір цьому фільмові – розповісти полякам, що вірність зовсім не нудна.

Спершу кампанія «Вірність – це сексі» розгорталася в інтернеті у соціальній мережі Facebook. Група приятелів поширювала за допомогою інтернету матеріали, які пропагували чесність у стосунках між закоханими і в подружжі. Та дуже швидко ця кампанія вихлюпнулася з інтернету в реальний світ.

«В акцію включилися студенти Варшавського університету, а також з інших столичних університетів, – каже Ґродзький. – Нас підтримала католицька студентська організація «Солі Део», а також багато пересічних людей, передусім молодих. Вони допомагають нам тим, що, наприклад, роздають листівки кампанії. Можна сказати, що ця кампанії охопила широкі кола суспільства».

Нещодавно обличчями акції, що пропагує вірність, стали відомі у Польщі люди: актор, телеведучий, мандрівник. За словами студентів, саме такі зрілі люди, які мають чималий життєвий досвід, можуть авторитетно говорити про цінність вірності. У рамках кампанії відбуваються дискусії та концерти, а в телесюжетах, присвячених незвичайній акції, беруть участь психологи та сексологи.

«Вірність дає людині відчуття стабільності, – твердить польський сексолог Збіґнєв-Лев Старович, – а зрада завжди залишає на шлюбі тріщини».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG