Доступність посилання

ТОП новини

Януковича запросять на саміт НАТО, та візит до України Північноатлантичної ради відклали


Північноатлантичний союз направить офіційне запрошення Президентові Віктору Януковичеві для участі в саміті НАТО в Чикаго, але візит Північноатлантичної ради до України, як це анонсувалося раніше, відкладено, заявив у суботу неназваний офіційний представник НАТО, якого цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

За його словами, Україну запрошено на саміт у Чикаго як учасника ISAF, Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, і оскільки це саміт, то запрошення буде направлено Президентові Януковичу.

Натомість відкладено візит Північноатлантичної ради до України, який раніше планувався на період між самітом НАТО і осінніми парламентськими виборами в Україні.

Відповідаючи на запитання про можливий вплив подій в Україні, пов’язаних із колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, на двосторонні відносини України і НАТО і, зокрема, про відвідини генеральним секретарем НАТО Андерсом Фоґом Расмуссеном заходів Євро-2012, на які його запросив безпосередньо міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, представник Північноатлантичного союзу зазначив, що НАТО фокусується на приготуванні до саміту, а не на футболі.

При цьому він наголосив, що в НАТО «більше занепокоєні ситуацією з Тимошенко, ніж участю у футбольних іграх».

Щодо цієї ситуації, то «українська влада повинна вирішити цю проблему невідкладно», заявив він.

Як сказав представник, верховенство права є визначальною складовою відносин НАТО з Україною і відіграє важливу роль у пакеті реформ нинішньої Національної річної програми, яку було розроблено спільно з НАТО, і нині вкрай важливо гарантувати належну імплементацію всіх цих принципів.

Північноатлантичний союз високо цінує внесок України в операції НАТО і в «велике співробітництво з питань оборони», але відносини сторін також ґрунтуються на спільних цінностях, тому в НАТО сподіваються, що українська влада «буде здатна відповісти на занепокоєння з боку міжнародного співтовариства якомога швидше», – додав він.
XS
SM
MD
LG