Доступність посилання

ТОП новини

«Шахтар» кладе медалі до Кубка


Футболісти «Шахтаря» звикли перемагати в Україні
Футболісти «Шахтаря» звикли перемагати в Україні
Український футбольний сезон закінчується повним тріумфом чинного чемпіона – донецького «Шахтаря». Цього тижня підопічні Мірчі Луческу зробили вирішальний крок до нового чемпіонства, і майже немає сумнівів, що золоті медалі донеччани покладуть до Кубка України, фінальний поєдинок якого відбувається в неділю.

Опонентом гірників у фіналі виступає інший донецький клуб – «Металург», який у негласній місцевій ієрархії має статус «вічно другого» і майже завжди поступається титулованішим землякам. Своє завдання на сезон «металурги» виконали ще у півфіналі Кубка України, перегравши в серії пенальті львівські «Карпати», – вихід до фіналу означав здобуття путівки на міжнародну арену. Наприкінці літа «Металург» братиме участь у кваліфікації Ліги Європи.

«Шахтар» майже чемпіон

У передостанньому турі «Шахтар» вийшов на чисте перше місце в чемпіонаті України. До поєдинків, що відбулися цього тижня першу сходинку донеччани ділили з найпринциповішим суперником – київським «Динамо».

Формально «Шахтар» цього тижня зустрічався зі складнішим, ніж «Динамо» опонентом – харківським «Металістом». Але так само, як і сьогодні «Металург», харків’яни майже не мають турнірної мотивації – ані піднятися вище третього місця, ані опуститися на четверте команда Мирона Маркевича не зможе.

Поєдинок «Металіста» і «Шахтаря» у Харкові розпочався оптимістично… для «Динамо». Вже на 11-й хвилині форвард господарів Бланко використав помилку центральних захисників донеччан і відкрив рахунок у зустрічі. За такого розвитку подій динамівцям можна було навіть не докладати особливих зусиль у паралельному поєдинку – кияни в Луганську грали з «Зорею».

І все ж гірники здобули потрібний результат – Луїс Адріано на 36-й хвилині відновив рівновагу, а Фернандіньйо на 50-й встановив остаточний рахунок – 2:1 на користь чемпіона. Не можна сказати, що футболісти «Металіста» не прагнули забити, але мотивації для цього їм явно бракувало.

Натомість цієї мотивації було вдосталь у футболістів луганської «Зорі». Перед 29-м туром для них ще актуальною була проблема збереження місця в прем’єр-лізі, також цілком імовірно, що преміальні луганчани могли чекати не тільки від свого керівництва – додаткове стимулювання не є забороненим. Динамівці билися-билися об захисний мур, але вирішального удару так і не змогли завдати. Після фінального свистка, який зафіксував нульову нічию, господарі стадіону «Авангард» раділи так, ніби самі стали чемпіонами.

В останньому турі, який відбудеться 10 травня, «Шахтар» у Донецьку прийматиме «Олександрію», а «Динамо» також удома зіграє з «Таврією». Майже немає сумнівів, що наступного четверга близько 21:00 переможний салют побачать у футбольній столиці України.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG