Доступність посилання

ТОП новини

Український бензин стандартно поганий


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Близько третини бензину на українських АЗС, за оцінками експертів, є неякісним. Сьогодні в Україні діє два стандарти якості пального, відтак більшість низькоякісного бензину продається абсолютно легально. До того ж, наразі держава практично не контролює ринок нафтопродуктів.

Із низькою якістю пального на українських АЗС стикалися майже всі водії.

«Моя знайома заправила свій «Деу Матіз» у Ірпені на якійсь невідомій заправці начебто 95-м бензином, – розповідає киянин Ігор. – Через тиждень автомобіль перестав їздити. Ми його повезли на СТО і довелося міняти свічі».

Сьогодні в Україні діє два стандарти якості бензину: старий, 2001 року, і новий, 2007-го, який вкладається у норми європейського стандарту Євро-4. За цих умов, каже Радіо Свобода президент Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук, про якість пального говорити важко.

«Неякісний бензин продають на абсолютно легальних підставах до 1 липня, – відзначає Косянчук. – Він мав бути знищений ще на 1 січня 2011 року. Проте тоді його продовжили на півроку, потім ще раз на півроку, а тепер до 1 липня. Нашим нафтопереробникам легше прокорумпувати владу і продовжити ці стандарти, ніж робити реконструкції власного виробництва».

Україна споживає щорічно близько 4,5 мільйони тонн бензину і 4,5 мільйонів тонн дизпалива. Понад 60% імпортується. За словами фахівців, імпортний бензин, який пропонують великі мережі АЗС відповідає новим стандартам.

Безконтроль якості

Починаючи від 2008 року держава практично не здійснює лабораторних перевірок якості нафтопродуктів, наголошує заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. Як наслідок, каже він, більшість компаній, що реалізують пальне, не мають документів, які б підтверджували походження пального та його якість.

«Якщо раніше такі документи були на 90% АЗС, то зараз 60% із них не мають навіть ксерокопій. Йдеться про повне ігнорування з боку держави. Ми маємо півмільйона бензину з октановим числом 95, який з’являється на нашому ринку невідомо звідки і якої якості», – зазначає Рябцев.

Із тим, що проблеми з якістю нафтопродуктів на українських АЗС існують, погоджуються і представники влади. Одним зі шляхів їхнього вирішення, на думку представника Партії регіонів Владислава Лук’янова, могло б стати введення кольорового маркування.

«Ми пам’ятаємо, коли за радянських часів 93-й бензин був червоним, – згадує Лук’янов. – Після цього кольорове маркування було скасоване. Якщо повернутися до цих стандартів і якщо це не викличе зростання цін на паливо, то це було б непогано. Але головним регулятором є ринок. Саме конкуренція мусила б сприяти тому, щоб якість пального зростала».

Пальне зі спиртом

Міненерговугілля розробило законопроект, згідно з яким з наступного року планується ввести рекомендовану норму про додавання до бензину 5% біоетанолу. З 2014 року ця норма має стати обов’язковою, а від 2016-го частка біоетанолу у бензині має становити 7%. За словами заступника директора департаменту з питань газової та нафтопереробної промисловості Міністерства Костянтина Бородіна, це не вимагає переобладнання двигунів. Утім, експерти скептично ставляться до такої ініціативи.

«У Європі є такий досвід і він дуже поширений, – пояснює Радіо Свобода директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. – Але це супроводжується масою технічних проблем. Було б правильно спочатку навести лад на цьому ринку, тобто, прибрати фальсифікат. А лише потім запроваджувати такі комплексні програми, як додавання спирту. В іншому випадку бажаного результату не отримають ні спиртовики, які сьогодні лобіюють це питання, ні споживачі, які отримають ще одну хвилю неякісного пального на автозаправках».

Серед зловживань фахівці називають продаж 92-го бензину під маркою 95-го, або ж доведення до рівня 95-го сумішевих палив із додаванням ароматичних вуглеводнів чи спирту. Як же обрати якісне пальне? Фахівці радять не заправлятися на невідомих заправках, не гнатися за дешевим пальним, не надавати перевагу преміальним видам бензину, якщо його ціна на кілька копійок вища, ніж у стандартного. Якщо ваш автомобіль за паспортом можна заправляти 92-м бензином, то краще заливати його ним, оскільки цю марка менше фальсифікують.

Що ж до якості дизпального, то фахівці відзначають, що вона в Україні є кращою, ніж якість бензину.


Наступного понеділка слухайте про проблеми нелегальних шахт-копанок

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG