Доступність посилання

ТОП новини

У Греції пройшли парламентські вибори


У Греції в неділю відбулися парламентські вибори, які називали найважливішими і водночас із найменш прогнозованим результатом за багато десятиліть.

За першими даними екзит-полів після закриття дільниць, обидві досі провідні партії-суперники, які по черзі керували країною протягом майже 40 років, – соціалістична «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух») і консервативна «Нова демократія», – зазнали значних втрат. Ці партії виступають на підтримку суворих заходів заощадження, які втілює країна.

За цими даними, як виглядає, «ПАСОК» опиняється на третьому місці, «Нова демократія» зберігає перше, але не зможе формувати уряд самостійно.

Друге місце, за цими даними, може здобути ультралівацька Коаліція радикальної лівиці, об’єднання понад десятка дрібних партій, яке виступає проти суворих реформ.

Також припускають, що 3-відсотковий бар’єр до парламенту зможе вперше подолати «Золотий світанок», ультраправа неонацистська партія.

Вибори відбуваються достроково за домовленістю політичних сил посеред глибокої бюджетної і боргової кризи, в якій перебуває Греція.

Країна нині залежить від отримання чергових траншів пакету міжнародної фінансової допомоги обсягом 130 мільярдів євро, для чого вона вже вжила низку заходів різкого заощадження і муситиме йти на такі кроки й надалі. Це вже другий такий пакет після 110 мільярдів, що їх Греція отримала два роки тому, і не виключають, що може знадобитися й третій.

Ці заходи викликають гострі протести в грецькому суспільстві. Їхній можливий зрив за результатами виборів, як припускають, може призвести до дефолту Греції й теоретично до її виключення з зони євро.
XS
SM
MD
LG