Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відбувся найбільший у Східній Європі ковальський фест


Івано-Франківськ – Понад 200 учасників і гостей із 17 країн зібрав в Івано-Франківську Х Міжнародний фестиваль «Свято ковалів». Він співпав зі святкуванням 350-річчя обласного центру Прикарпаття. Ковалі демонстрували своє вміння, продавали ковані речі, спільно виготовляли в дарунок композицію. Лише два українські міста – Івано-Франківськ і Донецьк – визнані європейськими ковальськими містами.

Вже вдруге до Івано-Франківська на фестиваль приїжджав Владислав Рачек із Польщі. Наголошує, що він не майстер, а брат коваля. Зате має більше можливостей для споглядання фестивальних принад.

«Дуже нам тут подобається, бо можна дізнатися про новинки технічні, побачити, як інші працюють. Тут набираєшся духу праці і натхнення», – зазначає він.

Бельгійські ковалі на виготовлення одного дзвіночка, який згодом прикрасить спільну композицію, витрачають три години. Марк Гунен за фахом хімік, а ковальство, каже, то для душі. Додає, що це не праця, а захоплення і мистецтво. А українських ковалів хвалить за ручну роботу.

«В Україні дуже добрі ковалі. Тому що у нас люди працюють з машинами, а тут – руками. Це велике мистецтво», – зауважив Марк Гунен.

Івано-Франківськ і Донецьк – європейські ковальські міста

На сучасному металодизайні спеціалізується відомий коваль із Німеччини Хайнер Циммерман. Він не лише мав майстер-клас, а й зустрічався зі студентами та провів відкриту лекцію на тему «Ковальська справа: благословення чи прокляття».

Вдесяте Івано-Франківськ приймав «Свято ковалів». Є вже певні усталені традиції – як от демонстрація ковальської праці, ярмарок кованих речей, виставки майстрів ковальського мистецтва. Є і новинки: цьогоріч фестиваль вперше проходив у відреставрованому бастіоні Станиславівської фортеці. Заступник голови Спілки майстрів ковальського мистецтва України Сергій Полуботько наголошує, що Івано-Франківськ є європейським ковальським містом.

«Ми вступили в цю асоціацію три роки назад. Тобто Івано-Франківськ записаний як європейське ковальське місто. Ще тільки Донецьк. Івано-Франківськ першим з українських міст отримав нагороду за великий внесок у розвиток ковальського руху у світі», – каже Сергій Полуботько.

Не лише приймати подарунки, а й їх берегти

Традиційно Івано-Франківськ отримує від Свята ковалів в дарунок ковані композиції. Їх уже сім, зокрема, «Букет майстрів», «Великоднє сонечко», «Рамка майстрів», «Дерево щастя», «Карусель ковальських міст». Звісно, їх виготовлення потребує коштів, але це кошти спонсорів, а місто отримує їх безплатно. От тільки не всі ці дарунки цінують, – каже міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

«Неприємно було спостерігати ставлення декого до цих виробів – нешанобливе, не хочу вживати різкіші слова. Згадаймо ковальську рамку, де зник фотоапарат. Згадаймо Дерево щастя, яке було обвішане колодками, обписане. Деякі елементи зникають, як от з Великоднього сонечка чи з Каруселі. Це просто неприпустимо. Адже вони є окрасою міста і сьогодні можемо окремий туристичний маршрут робити по цих витворах», – зазначає міський голова Віктор Анушкевичус.

Дарунком Х Міжнародного фестивалю ковалів стала арка на честь 350-річчя Івано-Франківська, присвячена чотирьом національностям – українцям, полякам, вірменам, євреям, причетним до заснування колишнього Станіслава. І спільно працювали над новою композицією – пам’ятним знаком першій українській церкві в Івано-Франківську.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG