Доступність посилання

ТОП новини

Сильний Путін тиснутиме на слабкого Януковича – Соболєв


Київ – Путін тиснутиме на Януковича, щоб обмежити український суверенітет та відібрати частину економічних активів, припускають українські політики та політичні експерти. Серед іншого, як привід для тиску може бути використана і тема щодо колишнього Прем’єра-міністра України Юлії Тимошенко, яка залишається у в’язниці, відзначають вони. Такою була реакція на повідомлення посла Росії Михайла Зурабова. Він заявив, що новообраний президент Росії Володимир Путін вже чекає на візит Президента України Віктора Януковича.

Володимир Путін після вступу на посаду президента Росії, у першу чергу планує направити офіційне запрошення Президентові України Віктору Януковичу на саміт СНД 15 травня в Москві. Про це повідомив посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

«Є низка питань у двосторонніх відносинах, які останнім часом не отримували належного розвитку. Гадаю, з приходом у Кремль Володимира Путіна, з багатьох питань, як ми очікуємо, вдасться домогтися істотного просування. Припускаю, що 15 травня, під час неформального саміту голів держав СНД, двостороння зустріч Президента Росії та Президента України відбудеться», – заявив Зурабов.

За його словами, Володимир Путін так само зустрінеться з іншими керівниками країн СНД.

Зі слабким Президентом можна говорити як завгодно – Соболєв

Тим часом в Україні особливих перемін у двосторонніх стосунках не чекають. Путін вимагатиме від Януковича виконання обіцянок щодо економічного та політичного співробітництва, сказав у коментарі для Радіо Свобода перший заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв.
Зі слабким Президентом можна говорити і мовою ультиматумів, і мовою шантажу, і як завгодно
Сергій Соболєв

«Що може змінитися з таким Президентом, який не має авторитету ні всередині країни, ні за кордоном. Зі слабким Президентом можна говорити і мовою ультиматумів, і мовою шантажу, і як завгодно. Росія буде, без сумніву, використовувати слабкого Президента, щоб вирішувати свої питання. Що швидше в Україні відбудуться вибори Президента, то кращими будуть наші відносини з Росією», – наголосив Сергій Соболєв.

Він також зауважив, що новообраний президент Росії має шанси домогтися від свого українського колеги поступок у будь-яких питаннях.

Тимошенко може стати розмінною монетою – Палій

Водночас, за словами політолога Олександра Палія, двосторонні відносини можуть покращитися за рахунок здачі частини суверенітету України. Принаймні в економічному сенсі, зазначив експерт у коментарі для Радіо Свобода. На його думку, Володимир Путін вимагатиме від Віктора Януковича не лише привести зовнішню політику України у відповідність до інтересів Росії, а й передачі частини активів, зокрема газотранспортної системи.

Російський президент може поставити перед українським і запитання щодо долі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, припускає Олександр Палій.
Росія може сказати, щоб віддали якийсь завод, і тоді вони забудуть про Тимошенко
Олександр Палій

«У Заходу і в Росії ця короткострокова ціль, щодо Тимошенко, може, навіть, і збігається. Але впевнений, що якщо Захід займає у цьому питанні ідеологічну позицію, то для Росії це буде одним із розмінних елементів торгів. Росія може сказати, щоб віддали якийсь завод, і тоді вони забудуть про Тимошенко. Або щось на зразок того. Це достатньо проста і прозора річ, яка відбувалася у російській політиці дуже часто стосовно до багатьох країн, починаючи з Білорусі і закінчуючи Казахстаном», – зауважив Палій.

На думку Олександра Палія, зовнішня політика Росії у найближчі роки буде сфокусованою саме на Україні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG