Доступність посилання

ТОП новини

Кумедні Сталіни веселили людей у Києві, Львові та Одесі недовго


Львів – У Києві, Львові та Одесі в понеділок організація «Братство» встановила кумедні пам’ятники радянському вождю Йосипу Сталіну. За словами організаторів, це їхня відповідь на культ Сталіна, який нині намагаються нав’язати в Україні і на встановлення пам’ятника диктатору у Запоріжжі. Постамент Сталін-PIS викликав великий ажіотаж, особливо у Львові.

У Києві, Львові та Одесі пам’ятник Сталіну простояв не більше півгодини і скрізь жартівлива акція викликала сміх. Гумористичний пам’ятник Сталіну «Братство» встановило у центрі Львова, в найстарішому пасажі «Андріоллі», що поруч площі Ринок.
Пам'ятник Сталіну у Львові, 7 травня 2012 року
Пам'ятник Сталіну у Львові, 7 травня 2012 року

Представник організації «Братство» Віталій Чорний розповів Радіо Свобода, що фігура Сталіна обійшлась дуже дешево, бо виготовлена трішки з дерева, паперу і пофарбована у золотий колір. Сталіна зробили у повний ріст, взули у військові черевики і поставили навколішки, а всередині постаменту вмонтували спеціальний пристрій, катетер і зовні причепили пляшку з водою. Відтак вийшла фігура, що справляє фізіологічну потребу.

«Сталін заслуговує лише такого пам’ятника. Зараз намагаються героїзувати диктатора, чинити провокації. Над провокацією треба лише сміятись і ми вирішили взяти за приклад пам’ятник «пісяючого хлопчика» у Брюсселі і використати цю європейську форму, бо вона найвдаліша для Сталіна, який стільки лиха заподіяв українцям. Але місце такому пам’ятнику не на площі Ринок, а десь у задвірку. Треба врешті поставити крапку на цьому культі Сталіна. Нехай з нього насміються і забудуть. Хоча він тут простоїть недовго», – зазначив Віталій Чорний.

Пам’ятник швиденько повалили і правоохоронці його прибрали, а на організатора жартівливої акції склали протокол.
Пам'ятник Сталіну в Одесі, 7 травня 2012 року
Пам'ятник Сталіну в Одесі, 7 травня 2012 року

«Свободівці» зібрались відстоювати Львів

Повідомлення у ЗМІ про те, що 7 травня у Львові Всесоюзна комуністична партія (більшовиків), що не є зареєстрованою в Україні, планує встановити пам’ятник Сталіну на площі Ринок, викликало досить бурхливу реакцію серед депутатського корпусу Львівської міськради. Депутати від фракції ВО «Свобода» майже у повному складі зібрались на площі Ринок, щоб не доступити проведення жодних акцій і провокацій.

Голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський зауважив Радіо Свобода, що у Львові просто немислимо встановити реальний пам’ятник Сталіну. Бо мерія б не надала такого дозволу і, зрештою, з такими заявками до місцевого органу влади ніхто не звертався.

Водночас львівські комуністи заявили, що інформація про встановлення пам’ятника Сталіну перед входом у Ратушу є провокацією, намаганням скомпрометувати Компартію.

А насправді комуністичною партією (більшовиків) себе назвало «Братство» Дмитра Корчинського, яке хотіло у веселий спосіб привернути увагу до акції і своєї організації. З огляду на кількість фото і телекамер їм таки це вдалося.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG