Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії владні сили зміцнилися у виборах


За результатами вчорашніх парламентських виборів у Вірменії владна Республіканська партія Вірменії президента Сержа Сарґсяна отримала понад 44 відсотки голосів, а її союзник у дотеперішньому коаліційному уряді, партія «Квітуча Вірменія», ще майже 31 відсоток, повідомила сьогодні Центральна виборча комісія остаточні дані.

Разом із мандатами, отриманими в мажоритарних округах (у Вірменії змішана система), ці партії матимуть разом 105 місць у парламенті зі 131; у дотеперішньому складі парламенту вони мали 82 місця.

Це зміцнення позицій вважають важливим для планованих на наступний рік президентських виборів, у яких Сарґсян може кандидувати на другий термін.

Водночас до парламенту вперше пройшов створений уже після попередніх виборів опозиційний партійний блок «Вірменський національний конгрес» на чолі з колишнім президентом Левоном Тер-Петросяном, палким критиком нинішньої влади. Він подолав 7-відсотковий бар’єр, передбачений для партійних блоків.

5-відсотковий бар’єр для окремих партій подолали ще три менші опозиційні партії.

Спостерігачі з Організації з безпеки і співпраці в Європі заявили, що вибори у Вірменії були конкурентними і переважно мирними, хоча й не вільними від порушень демократичного процесу, які підривають довіру до їхніх результатів.
XS
SM
MD
LG